Francouzský ministr financí varuje před možným zánikem Air France

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 5. 2018 14:40
Společnost od února čelila 13 stávkovým dnům, které ji podle odhadů stály zhruba 300 milionů eur.
Air France - ilustrační fotografie
Air France - ilustrační fotografie | Foto: AirFrance.com

Paříž/Praha - Francouzský ministr financí Bruno Le Maire varoval před možným zánikem letecké společnosti Air France v případě, že firma nepodnikne potřebné kroky k zajištění své konkurenceschopnosti. Ministr to v neděli řekl televizi BFM.

Air France se potýká s opakovanými stávkami zaměstnanců, kteří požadují zvýšení mezd.

Francouzská vláda vlastní více než 14procentní podíl v mateřské společnosti Air France-KLM, podle ministra ale ztrátovou firmu nehodlá zachraňovat.

Francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM v pátek oznámila, že její ztráta v prvním čtvrtletí vzrostla na 118 milionů eur (tři miliardy korun) z 33 milionů eur před rokem. Varovala také, že stávky ve francouzské součásti Air France budou mít negativní dopad na celoroční výsledky celého podniku.

Zaměstnanci Air France v pátek ve vnitropodnikovém referendu překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. Návrh vedení podniku počítal se sedmiprocentním nárůstem během čtyř let, zatímco zaměstnanci požadují okamžité zvýšení platů o 5,1 procenta.

Šéf Air France-KLM Jean-Marc Janaillac v reakci na odmítnutí návrhu oznámil rezignaci. Firma v sobotu uvedla, že na žádost představenstva ji povede až do konání valné hromady, která se bude konat 15. května.

Na zprávu o odchodu šéfa koncernu a na nejnovější vývoj kolem situace aerolinek zareagovaly dnes akcie Air France-KLM výrazným propadem. Během dopoledne ztrácely na pařížské burze asi 14 procent hodnoty, po poledni ale ztrátu zmírnily na méně než deset procent. Od začátku letošního roku nicméně odepisují kolem 50 procent.

Ministr Le Maire označil požadavky zaměstnanců za přehnané a vyzval k obnovení jednání s vedením podniku. "Ti, kteří si myslí, že ať se stane cokoli, tak stát přijde Air France zachránit a vyřešit její ztráty, jsou na omylu," uvedl ministr.

Společnost od února čelí 14 stávkovým dnům, které ji podle odhadů již stály zhruba 300 milionů eur. Zaměstnanci stávkují i dnes a pokračovat chtějí i v úterý. Firma ale předpokládá, že bude navzdory protestu schopna dnes uskutečnit zhruba 85 procent letů.

V úterý Air France podle agentury Reuters počítá se zrušením každého pátého letu. Firma předpokládá, že vypraví 75 procent letů na střední vzdálenosti, 95 procent dálkových letů na letiště Charlese de Gaullea a z něj, a rovněž 82 procent letů na krátkou vzdálenost.

Podle informací z webových stránek pražského Letiště Václava Havla byl zrušen dnešní let AF1382 z Paříže do Prahy v 9:00, zpožděn je let AF1082, který má přistát ve 14:35. Zrušen byl také odlet spoje AF1383 do Paříže v 09:50.

 

Právě se děje

Další zprávy