Automatické hašení i plovoucí střechy. Tady Česko skladuje strategické zásoby ropy

Automatické hašení i plovoucí střechy. Tady Česko skladuje strategické zásoby ropy
Ropu odsud čerpají obě rafinerie na českém území. Závod v Litvínově zpracovává ruskou ropu, Kralupy naopak lehčí ropy původem z jiných zemí.
"Systém automatického hašení se dokáže nastartovat a zapěnit danou oblast v řádu minut. Je to nejrychlejší způsob hašení, ale nespoléháme jen na něj. Máme také smlouvu s hasiči z rafinerie, kteří v případě potřeby přijedou na tankoviště do deseti minut," říká Dundr.
Centrální tankoviště ropy nevzniklo v Nelahozevsi na Mělnicku náhodou.
Nastane-li jakýkoliv problém, situaci převezmou do svých rukou pracovníci dispečinku. Ti sedí tady ve velíně, kde provoz funguje 24 hodin sedm dní v týdnu. Dispečeři dělají na dvanáctihodinové směny a vždy tu sedí minimálně dva. Jeden kontroluje ropovody, druhý má na starosti tankoviště.
Foto: Blahoslav Baťa
Adéla Očenášková Jakub Plíhal Blahoslav Baťa Adéla Očenášková, Jakub Plíhal, Blahoslav Baťa
29. 7. 2022 7:54
Asi tři čtvrtě hodiny autem od Prahy u obce Nelahozeves leží rozlehlé tankoviště, kde státní firma Mero skladuje ropu. Zároveň sem ústí jediné dva ropovody, které se nachází na českém území - IKL a ruská Družba. Z té už ale ropa brzy nemusí téct. Podívejte se, jak ropné skladiště na Mělnicku vypadá. “Nechceme se chlubit, ale je nejmodernější v Evropě," říká zdejší vedoucí dispečinku Libor Penc.
 

Právě se děje

Další zprávy