Jak se v Česku vyrábí luxusní podzemní kryty. Dá se v nich žít i roky, stojí miliony

Jak se v Česku vyrábí luxusní podzemní kryty. Dá se v nich žít i roky, stojí miliony
Terendy popisuje, že dříve jejich klientelu tvořili prakticky výhradně nejbohatší lidé v Česku. Ale právě s koronavirem a válkou přibývají dle šéfa Tebrixu i lidé s nižšími příjmy.
"Prakticky všechno si děláme sami," pokračuje majitel.
Jsme právě v jedné z jejich dvou hal. Parta zkušených konstruktérů tu má rozdělaných několik ocelových skořápek, které později přijdou do několikametrové hloubky pod zem. "Kryt kolem 50, 60 metrů čtverečních umíme udělat zhruba do tří měsíců," říká Terendy.
"Na začátku války jsme měli stovky telefonátů denně," vypráví Michal Terendy, zakladatel největšího výrobce protiatomových krytů v Česku. Jeho firma Tebrix Safety Home vyrábí podzemní obydlí už skoro deset let.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
6. 6. 2022 11:27
"Na začátku války jsme měli stovky telefonátů denně," vypráví Michal Terendy, zakladatel největšího výrobce protiatomových krytů v Česku. Jeho firma Tebrix v Liberci vyrábí podzemní obydlí už skoro deset let. Ocelové kryty vydrží nukleární výbuch i útok biologickými či chemickými zbraněmi, přičemž žít v něm můžete třeba i dva roky. Podívejte se s námi, jak se vyrábí a jak vypadají uvnitř.
 

Právě se děje

Další zprávy