Foto: Ve Venezuele docházejí základní potraviny, obchodníci museli povinně zlevnit

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
Ve venezuelských supermarketech docházejí základní potraviny a obchodníci si nemohou dovolit nakoupit nové zboží. Vláda jim minulý týden nařídila snížit ceny pěti desítek druhů základních potravin na úroveň, kde byly před měsícem.
"Nemáme ovoce, zeleninu ani luštěniny. V pondělí přijel dodavatel a nabízel mi banány za 17 tisíc bolívarů za kilo, ale inspektoři nás denně kontrolují, zda je prodáváme za stanovených 11 tisíc bolívarů," postěžoval si deníku El Nacional jeden z obchodníků. Strach začínají mít i jejich zaměstnanci, kteří tak mohou přijít o práci.
Vláda v této jihoamerické zemi bohaté na ropu už dříve zavedla kvůli ekonomické krizi přídělový systém, ten ale zjevně moc nefunguje. Nedostává se na všechny potřebné skupiny obyvatel a systém je podle opozice zkorumpovaný. Koncem prosince vypukly v řadě měst protesty, když k lidem nedorazilo mimo jiné slíbené vepřové maso.
Po nařízení o zlevnění potravin vzali lidé obchody útokem. Regály se tak začaly vyprazdňovat a obchodníci si stěžují, že nové zboží nemohou nakupovat.
Foto: Reuters
ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
10. 1. 2018 18:53
Vláda v této jihoamerické zemi bohaté na ropu už dříve zavedla kvůli ekonomické krizi přídělový systém. Chaos pak způsobila minulý týden nařízením, aby obchodníci snížili ceny pěti desítek druhů základních potravin.
 

Právě se děje

Další zprávy