Z ruin hospic. Podívejte se, jak nadace Vlčkových změní rozpadlou usedlost Cibulka

Z ruin hospic. Podívejte se, jak nadace Vlčkových změní rozpadlou usedlost Cibulka
Novou podobu pražské usedlosti Cibulka navrhne architektonické studio Petr Hájek Architekti. Vizualizace má na svědomí společnost Illume3D. Nadace rodiny Vlčkových chce citlivě opravit stávající budovy a přistavět nový objekt (na snímku), kde se bude nacházet zdravotnická část.
"Návrh prezentuje pietní obnovu historické usedlosti se současně citlivě řešenou novou zástavbou, která původní objekt nezastiňuje a neumenšuje. Zároveň je nová zástavba kultivovaně zapojena do východní zahrady, kde splývá s terénem," uvedla soutěžní porota k vítěznému návrhu. Zde vidíte celkový pohled na zmodernizovanou usedlost.
Ke stavbě bude nutná změna územního plánu, kterou nedávno doporučili ke schválení zastupitelé Prahy 5. Vizualizace ukazuje budoucí pokoj pro děti. "Základní věcí pro nás bylo, jak se podařilo skloubit historického ducha místa, který tady nepochybně je, s funkčním účelem, který sem chceme vtisknout," uvedl k architektonickému návrhu šéf firmy Avast Ondřej Vlček.
Nadace již v areálu uskutečnila stabilizační práce, ve kterých bude letos a příští rok podle Brychty pokračovat. Stavební povolení na novostavbu by pak chtěla nadace získat zhruba za rok až rok a půl. Vizualizace zachycuje, jak bude vypadat interiér nové budovy. Celý opravený areál chce nadace otevřít 22. října 2026, kdy uplyne přesně 200 let od úmrtí biskupa Leopolda Leonarda Thun Hohensteina, který usedlost nechal začátkem 19. století přestavět do stávající podoby.
Foto: Illume3D
Dan Poláček Adéla Očenášková Dan Poláček, Adéla Očenášková
Aktualizováno 3. 3. 2022 14:52
Památkově chráněná usedlost v pražských Košířích, o kterou se vedly spory od 90. let, se loni dočkala záchrany. Chátrající objekt koupila Nadace rodiny Vlčkových, kterou založil miliardář a šéf firmy Avast Ondřej Vlček s manželkou Katarínou. V komplexu vybudují dětský hospic s paliativním střediskem. Nadace nyní vybrala vítězný architektonický návrh. Podívejte se, jak se objekt přemění.
 

Právě se děje

Další zprávy