Foto: Šneci všude, kam se jen podíváš. Tak vypadá unikátní pohled do hlemýždí farmy

Foto: Šneci všude, kam se jen podíváš. Tak vypadá unikátní pohled do hlemýždí farmy
Chovatel plánuje do budoucna na farmu pořídit stroj, pomocí kterého by ze šneků získával jejich sliz mucin. Ten je ceněný v kosmetickém průmyslu.
Šnečí farma Love Snails je v Česku největší. Na 400 metrech čtverečních se nachází 1 200 palet, na nichž se plazí plži. Svou náklonnost k nim Khusnutdinov nezapře, protože motivy šneků jsou všude na farmě.
Zatímco zahrádkářům jsou ožrané listy rostlin trnem v oku, chovatel šneků takový pohled vítá.
Roman Khusnutdinov se vyučil kuchařem v Rusku a po přestěhování do Prahy pracoval v několika restauracích. Když poprvé jedl šneky, nebyl s chutí spokojený a pokrm se mu zdál předražený. To ho přivedlo na myšlenku, že si založí farmu a bude s hlemýždími recepty experimentovat.
Foto: Lukáš Bíba
Ekonomika Barbora Pánková dap Ekonomika, Barbora Pánková, Lukáš Bíba, dap
26. 7. 2020 20:00
V Dolních Chabrech leží farma Love Snails, kde od roku 2017 Roman Khusnutdinov chová šneky. Denně o ně pečuje, sám je také sbírá a dvě třetiny z nich vyváží do zahraničí, hlavně do Belgie, Francie a jižní Evropy. Na podzim zamíří čtyři tuny hlemýžďů také do Ruska, což se žádnému českému chovateli před ním nepodařilo. Složitý proces vyjednávání popostrčil šéf Kremlu Vladimir Putin.
 

Právě se děje

Další zprávy