Boj se směnárnami (ne)funguje. Nevýhodné kurzy trvají, našli jsme i porušení zákona

Podívejte se, jaké triky používají směnárníci po zpřísnění zákona. Objevili jsme přitom i zjevné porušení zákona.
Nový směnárenský zákon měl přinést vymýcení pochybných praktik. Mimo jiné pod hrozbou pokuty až milionu korun. Podařilo se to? Podívali jsme se v centru Prahy.
Začněme pod Václavským náměstím. Zde stojí směnárna ve frekventovaném výstupu ze stanice Muzeum.
Její výloha vypadala ještě před novelou zákona takto. Výrazný nápis "bez poplatku", lákající turisty k výměně peněz. Ale kde je kurzovní lístek? Ten žlutě zvýrazněný obdélník s běžnými kurzy to není. Je to ten spodní. Pokud se překouknete, smůla. Na vrácení peněz zapomeňte.
Tomu už je podle nového zákona konec. Směnárny vám musí vrátit peníze do tří hodin od směny, viditelně vás na tuto možnost upozornit a zároveň jasně uvést pouze kurzovní lístek a nic jiného. Zapovězené jsou i veškeré další poplatky. Kam tedy zmizel svítící kurzovní lístek?
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
20. 7. 2019 12:00
Od dubna letošního roku platí nová pravidla pro směnárny. Ty už například nemohou vyvěsit nic jiného než jasně vyznačený kurzovní lístek, zároveň musí zřetelně upozornit zákazníka, že má právo do tří hodin vrátit peníze. Zavedením tohoto opatření si zákonodárci slibovali pročištění směnárenského trhu od pochybných či rovnou podvodných praktik. Ty bujely zejména v centru Prahy, kde směnárny nasazovaly značně nevýhodné kurzy v nepřehledných podmínkách a spoléhali na důvěru turistů a nemožnost vrátit peníze. Pomohl nový zákon? Podívali jsme se. Zkontrolovali jsme přitom i směnárny, které už jsme dvakrát procházeli v minulosti. Odkazy na minulé reportáže najdete pod článkem a na konci galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy