Foto: Samořiditelný minibus i chytrá popelnice. Projděte si novinky pro "smart city"

Klikněte pro vstup do galerie.
Akce Smart City Expo World Congress v Barceloně se účastní zástupci více než 700 měst z celého světa a přes 600 vystavovatelů. Stovky řečníků zde prezentují, jakým způsobem by se města měla stát chytrými.
Pokud chtějí snížit množství oxidu uhličitého v ovzduší, musí města usilovat o snížení emisí z automobilové dopravy. Právě "čistá mobilita" je letos jedním z hlavních témat veletrhu. K vidění jsou tu autobusy poháněné výhradně elektřinou.
Společnost Seat například ukazuje, jak mohou chytré technologie obohatit osobní vozy. Třeba pomocí funkce black box – jedná se v podstatě o černou skříňku automobilu, která zaznamenává fotografie či další data a v případě nehody je odešle do vybraného chytrého telefonu.
BigBelly nejsou pro návštěvníky z Prahy úplnou novinkou. Právě v české metropoli se již několik těchto chytrých popelnic nachází. Jejich výhodou je, že dokážou stlačit odpad. Díky tomu se ho do nich vejde více než do klasických popelnic. Pokud už je odpadu příliš, inteligentní koše si dokážou samy přivolat popeláře.
Foto: Adam Váchal
Adam Váchal Adam Váchal
15. 11. 2017 11:00
Zástupci více než 700 měst z celého světa a více než 600 vystavovatelů se sešli na mezinárodním veletrhu Smart City Expo World Congress v Barceloně. Jedná se o vůbec největší evropské setkání k problematice chytrých měst, jehož globálním partnerem je společnost Siemens. Na místě představují takzvaná „smart“ řešení i další velké společnosti jako například T-Mobile, Huawei či Microsoft. Na místě je i redaktor Aktuálně.cz.
 

Právě se děje

Další zprávy