Zbohatl na kuponových knížkách, teď žije na Bahamách. Viktor Kožený slaví šedesátiny

Viktor Kožený
Například ekonom Evžen Kočenda se v minulosti nechal slyšet, že kuponová privatizace nesplnila svůj účel, kterým bylo odstátnění podniků. Jako klad ale vyzdvihl například to, že privatizace probíhala rychle. "A pokud ji budeme posuzovat jako velký experiment, pak rozhodně měla svoji hodnotu," řekl také. Snímek ze září 1991 ukazuje prodej kuponových knížek na poště v Jindřišské ulici v Praze.
Na fotografii ze září 1991 vidíte, jak vypadala kuponová knížka. Kuponová privatizace představovala jednu z metod velké privatizace, která se týkala velkých firem. Další majetek byl dále "odstátněn" restitucemi, část převedl stát na obce a menší provozovny se prodaly v aukcích v rámci malé privatizace.
Pokud poptávka převyšovala nabídku, všechny akcie firmy postoupily do dalšího kola. Zbytek akcií po posledním kole zůstal Fondu národního majetku. Na fotografii z ledna 1992 postávají další zájemci před jedním z registračních míst v Praze.
Právě fondy se staly hybateli a nakonec i vítězi kuponové privatizace. Nejprve se jim díky masivní reklamní kampani (například pověstná "jistota desetinásobku" Harvardských fondů Viktora Koženého) podařilo zlomit počáteční nedůvěru občanů a zajistit jejich masivní účast. Šéf Harvardských fondů Kožený na snímku ze srpna 1993 před sídlem společnosti.
Foto: Archiv HN
Ekonomika Adéla Očenášková Dan Poláček Ekonomika, Adéla Očenášková, Dan Poláček
Aktualizováno 28. 6. 2023 10:24
Podnikatel Viktor Kožený ztělesňuje pro řadu lidí odvrácenou tvář privatizace státního majetku z počátku 90. let. Za miliardové podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu byl v Česku odsouzen k desetiletému trestu. Před nástupem do vězení však kontroverzního finančníka ochránil pobyt na Bahamách, kde dlouhodobě žije. V karibském exilu oslaví Kožený 28. června šedesátiny.
 

Právě se děje

Další zprávy