Foto: Poznáte padělky z inkoustové tiskárny? ČNB ukázala, na jaké peníze si dát pozor

Foto: Poznáte padělky z inkoustové tiskárny? ČNB ukázala, na jaké peníze si dát pozor
Většina padělků českých bankovek, které byly v roce 2016 zadrženy na území České republiky, byla vytisknuta na inkoustových tiskárnách a není příliš zdařilá.
Na inkoustových tiskárnách bylo vyrobeno 1380 kusů padělků, na barevných tonerových kopírkách 712 kusů.
"Naprostá většina padělků byla vytvořena méně pokročilými technikami. K jejich odhalení stačí veřejnosti kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením," říká člen bankovní rady Vojtěch Benda.
Razantně se snížil počet falešných mincí v oběhu - zatímco v roce 2012 jich bylo zadrženo 113 kusů, loni to byla pouze jediná. Tato falešná padesátikoruna byla zachycena už v minulých letech.
Foto: Ludvík Hradilek
Markéta Zemánková Ludvík Hradilek Markéta Zemánková, Ludvík Hradilek
13. 3. 2017 13:50
V Česku bylo loni zadrženo 3646 kusů padělaných či pozměněných bankovek a mincí všech měn. Oproti předchozímu roku je to o třetinu méně. Z toho většina - 2132 kusů v hodnotě přes 2,2 milionu korun - připadá na českou měnu. Podívejte se na příklady, které dnes Česká národní banka ukázala novinářům. (Pro vstup do fotogalerie klikněte na úvodní fotku.)
 

Právě se děje

Další zprávy