Foto: "Ponorka" ze zašlých buněk sbírá ceny za architekturu

Foto: "Ponorka" ze zašlých buněk sbírá ceny za architekturu
Ještě před pár lety hyzdila střed památkově chráněného areálu někdejšího svinovského lihovaru v Ostravě takováto budova tvořená několika spojenými unimobuňkami. Prostor dřív sloužil jako šatny. Investor, majitel dopravní společnosti, chtěl na tomto místě postavit originální, ale nepříliš drahé nové administrativní sídlo firmy.
Vzhledem k tomu, že majitel společnosti chtěl udržet náklady co nejníže, přišel architekt David Kotek z ostravského Projektstudia s nápadem zachovat unimobuňky a využít jich jako základu pro novou budovu.
Z původních unimobuněk zůstaly ocelové rámy, které posloužily jako nosná konstrukce stavby, architekt zachoval i konstrukci sedlové střechy. Zůstaly také dvě ze tří zděných stěn - severní štítová a střední dělící stěna.
I tak by ale dnes původní stavbu poznal jen málokdo. "Inspirovali jsme se automobilovým průmyslem, ve kterém firma působí. Je to vidět v hladkých, přímých plochách na opláštění budovy i v kulatých oknech, z nichž některá jsou vypouklá," uvedl autor návrhu David Kotek.
Foto: Projektstudio
Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 7. 2015 17:21
Majitel ostravské přepravní firmy toužil po originálním sídle, které ale nebude drahé. Architekti proto přetvořili stavbu z unimobuněk do futuristické podoby.
 

Právě se děje

Další zprávy