Za den brčko, za rok hasičská helma. Fotky ukazují, kolik Češi spořádají mikroplastů

Za den brčko, za rok hasičská helma. Fotky ukazují, kolik Češi spořádají mikroplastů
Velké debaty se dlouhodobě vedou také o recyklaci plastů. Například Evropská unie dlouhodobě podporuje vyšší podíl recyklace plastů. V současnosti se ale podle Reuters v EU podaří zrecyklovat méně než třetinu plastového odpadu. Tento snímek ukazuje, jak lze také zobrazit množství plastu zkonzumovaného za pět let.
O mikroplastech je známo, že kontaminují lidskou potravu a nápoje. Jak ukázala například loňská studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF), člověk za týden pozře množství plastu odpovídající jedné platební kartě.
Agentura Reuters využila závěrů zmíněné studie WWF k tomu, aby ilustrovala, jak velké množství plastu pozřeme za různá časová období. Za den se podle ní do lidského těla dostane kolem 0,7 gramu mikroplastů, což se rovná třeba váze plastového brčka.
Vědci nacházejí mikroplasty ve vzduchu, půdě, řekách i v nejhlubších oceánech na světě. Zjištěny byly ve vodě z vodovodu i ve vodě balené, v mořských plodech či v pivu. Tento snímek ukazuje, jak lze také zobrazit množství plastu zkonzumovaného za dva roky.
Foto: Reuters
Reuters Ekonomika dap ČTK Reuters, Ekonomika, dap, ČTK
12. 12. 2020 9:56
Za jeden den brčko, za měsíc kostka lega a za rok hasičská helma. Na těchto i dalších plastových předmětech agentura Reuters na základě studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF) ilustruje, jak velké množství plastu pozřou lidé za různá časová období. Zkonzumované mikroplasty mohou podle vědců například uvolňovat toxické látky.
 

Právě se děje

Další zprávy