Foto: Pendolino v novém. Podívejte se, jak omládl tuzemský rychlovlak

Petr Kučera Petr Kučera
23. 9. 2017 18:15
Modernizací projde všech sedm souprav Pendolino. První už je hotová.
Pendolino v novém. Podívejte se, jak omládl tuzemský rychlovlak | Video: Ludvík Hradilek

Bohumín, Praha - České dráhy poprvé ukázaly modernizovanou soupravu rychlovlaku Pendolino. Svezla cestující jako mimořádný vlak z Prahy na Den železnice do Bohumína, od pondělí ji státní dopravce nasadí do běžného provozu na spoj SC Košičan.

Nové sedačky v první třídě.
Nové sedačky v první třídě. | Foto: Ludvík Hradilek

"Omlazovací kúrou" projde během několika měsíců všech sedm jednotek Pendolino. Modernizaci má na starosti dceřiná společnost Českých drah DPOV. Na první pohled je - oproti dřívějšímu stavu - viditelný výraznější rozdíl mezi vozy první a druhé třídy - v té první jsou nově kožené sedačky.

Foto: České dráhy

"Při obnově se zaměřujeme zejména na interiér oddílů pro cestující, toalety, ale také na vybavení bistrooddílu. Jde o vybavení, které po 12 letech intenzivního provozu už vykazuje známky opotřebení," upřesňuje Miroslav Kupec, člen Představenstva ČD odpovědný za techniku, servis a majetek.

Vnitřek Pendolina prošel kompletní rekonstrukcí. (Fotografie z průběhu prací.)
Vnitřek Pendolina prošel kompletní rekonstrukcí. (Fotografie z průběhu prací.) | Foto: České dráhy

Nová budou sedadla, obložení stěn, podlahy, zavazadlové police a buňky WC. Výměnou projdou i elektrické zásuvky či osvětlení.

"Doplňujeme také moderní prvky, které před 12 lety nebyly u vybavení vlaků obvyklé. Půjde například o instalaci vizuálního informačního systému pro cestující. Ve vlaku vznikne také malé dětské kino, podobné tomu, které nabízejí rychlovlaky railjet," dodává Kupec.

České dráhy původně zvažovaly jen obnovu jednotlivých částí interiéru. Po konzultaci s designéry Jiřím Španihelem a Patrikem Kotasem se však rozhodly pro jejich kompletní výměnu.

Součástí každé soupravy je nově dětské kino.
Součástí každé soupravy je nově dětské kino. | Foto: Ludvík Hradilek

Zásahy do interiéru mají navíc přinést i úspornější provoz. "Například dojde ke snížení energetické náročnosti jednotek, čímž ušetříme až 12 milionů korun ročně. Díky snížení hmotnosti zaplatíme i nižší poplatek za použití železniční dopravní cesty v řádu statisíců za rok," říká Michal Štěpán, člen představenstva ČD pro osobní dopravu.

Nová podoba bistrovozu - vizualizace.
Nová podoba bistrovozu - vizualizace. | Foto: České dráhy

Modernizace jedné soupravy vyjde zhruba na 35 milionů korun, uvedl ředitel odboru obchodu osobní dopravy Jiří Ješeta.

Nový interiér druhé třídy.
Nový interiér druhé třídy. | Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy