Foto: Na lavičce si dobijete mobil i zamknete notebook. Tak vypadají chytrá města budoucnosti

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
David Karásek spolu s Radkem Hegmonem založili firmu na městský mobiliář počátkem 90. let. Od té doby uběhlo skoro čtvrt století a dlouhá police s diplomy a cenami za design jejich prací se už tíhou prohýbá. Navrhují a vyrábí lavičky, květináče, odpadkové koše do ulic měst, ale i autobusové či vlakové přístřešky, stojany na kola, a vlastně všechno, co zpříjemní lidem život v ulicích a na veřejném prostranství.
Areál bývalého JZD za obcí Bílovice na jižní Moravě před lety nadchl oba architekty natolik, že se jej rozhodli přebudovat zčásti na výrobnu a z části na ukázkové městečko, nebo spíš řekněme vzorovou moderní ulici. Svůj specifický design, který jim vtiskla ruka architektů, má i budova, kde firma sídlí. V dalších kravínech v areálu bývalého JZD jsou výrobny nebo sklady. Pracuje tu přes 300 zaměstnanců.
Zde začíná ukázková ulička. Na přímém slunci to možná tak nevyzní, jako když se setmí a ulici zalijí světla lamp, a také svítící lavičky či sedačky. „U městského mobiliáře je důležité, aby byl odolný a praktický. To se snažíme dodržet u všech výrobků. A jsme rádi, že je umíme dělat tak, že zapadnou do moderních měst, i do sousedství historických budov, i když město dřevo neudržuje a ono stárne,“ říká David Karásek.
Momentálně největší novinka: lavička, kde si můžete zamknout notebook či mobil, nebo taky batoh, a jít se projet třeba na in-linech nebo si zahrát frisbee. Zamykat se dá na klíč nebo přes mobilní aplikaci. Využít se dá na bazénech, sportovištích, ale i ve vnitroblocích firem či u restaurací oddechových areálů – lépe vždy tam, kde se dá nějak ohlídat, že vandalové lavičku nezničí. „Momentálně vymýšlíme model s dobíjením přes sluneční energii, na podzim bychom ho chtěli představit,“ říká Karásek.
Foto: Libor Teichmann
Lenka Petrášová
9. 7. 2017 21:02
Pamatujete si ještě na plechové autobusové zastávky se skly zpevněnými železnou drátěnou sítí zalitou v tlustostěnném skle? Právě na počátku devadesátých let se dva studenti z Moravy rozhodli, že městská architektura je to, čemu se chtějí věnovat. Založili firmu mmcité, která první zakázku na městský mobiliář vyhrála, ještě když byli oba na škole. A od prvních chvil existence vyhrává také české i světové designové soutěže. Městské vybavení veřejných prostor podle mmcité dnes najdete po celém světě, zastoupení mají v devíti zemích světa. Nyní razí projekt s názvem Smart Cité - tedy něco jako chytré město. Podívejte se, jak vypadá.
 

Právě se děje

Další zprávy