Před 35 lety se Dukovany rozjely naplno. Prošli jsme nejstřeženější místa elektrárny

Nahlédněte do prostor, kam se nedostane ani většina zaměstnanců státní firmy ČEZ.
Vítejte v ostře sledovaných Dukovanech. Poslední čtvrtý reaktorový blok jaderné elektrárny situované na Třebíčsku byl do provozu uveden před 35 lety, 19. července 1987. O starší ze dvou českých jaderných elektráren se momentálně zajímají americké, francouzské a korejské firmy i čeští politici. To proto, že stát uvažuje nad výstavbou dalších bloků. Cenovka ovšem leží vysoko v mlze, ve stovkách miliard korun. A financování je proto nejasné a nejisté.
Státní úřad pro jadernou bezpečnost každopádně nedávno prodloužil povolenou životnost obou bloků elektrárny místo obvyklých dalších deseti let dopředu rovnou na neurčito.
My jsme se dostali do nitra elektrárny. Ovšem předtím jsme museli projít skrze řadu bezpečnostních opatření, skenování otisků prstů a detektory kovů nevyjímaje.
Běžně přístupné veřejnosti je návštěvnické centrum, v němž si můžete mimochodem prohlídku vybraných částí elektrárny objednat. My nahlédneme i do těch jindy zcela nepřístupných.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal - za podpory: CEZ group
Aktualizováno 23. 7. 2022 19:17
Svlékli jsme se do naha, převlékli do žlutých kombinéz a vstupujeme do prostoru reaktoru. Modře svítící tyče, vypadající jako ze sci-fi filmu, zrovna jeřáby přemísťují v patnáct metrů hlubokém bazénu. "Hlavně vám tam nesmí nic spadnout, opravdu, to by byl vážně průšvih," opakuje mluvčí Dukovan Jiří Bezděk. Nahlédněte do míst, kam se nedostane ani většina zaměstnanců ČEZ.
 

Právě se děje

Další zprávy