Foto: Dopřejte nám svátky s rodinou. Prodavači demonstrovali před Sněmovnou

Foto: Dopřejte nám svátky s rodinou. Prodavači demonstrovali před Sněmovnou
Před Poslaneckou sněmovnou na pražské Malé Straně se v úterý sešla zhruba dvacítka odborářů, většinou prodavačů a prodavaček. Chtějí podpořit návrh senátorů ČSSD, podle něhož by musely velké obchody mít zavřeno o sedmi státních svátcích: 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by měl být zakázán prodej po poledni.
Kolemjdoucím poslancům nabízeli letáčky. Vyzývají je, aby hlasovali pro návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.
Proč v návrhu chybějí další svátky jako třeba 5. a 6. červenec nebo 17. listopad?  "Jde o kompromis, navrhli jsme okleštěnou variantu, kde je jich jenom půlka. Myslíme si, že zákon má šanci projít v této podobě," vysvětluje mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová (na snímku).
Návrh zákona předložil téměř před dvěma lety senátor František Bublan (ČSSD). Senát podpořil návrh v červenci 2014, od té doby stále čeká v Poslanecké sněmovně - zatím má za sebou jen první čtení ze tří. Druhé čtení je na programu právě v úterý, odboráři ale pochybují, že jej poslanci stihnou.
Foto: Ludvík Hradilek
Tereza Holanová Ludvík Hradilek Tereza Holanová, Ludvík Hradilek
26. 1. 2016 16:28
Odboráři z obchodních řetězců se snažili přesvědčit poslance, aby podpořili uzavření prodejen během sedmi státních svátků. Dva roky starý návrh stále čeká v Poslanecké sněmovně. Pokud konečně projde, budou letošní Vánoce poslední, které strávíme v práci, věří zaměstnanci obchodů.
 

Právě se děje

Další zprávy