Foto: Brnu ujel vlak. Recept na železniční centrum střední Evropy mají ve Vídni

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
Po čtvrt roce výrazných omezení dokončila státní Správa železniční dopravní cesty rekonstrukci brněnského hlavní nádraží. Během léta opravila Pražský viadukt a čtvrté nástupiště za 170 milionů korun. Příští rok se bude pokračovat.
Vídeň dlouho trápila stejná situace, která trápí Brno. Město mělo hned tři důležitá nádraží pro dálkové vlaky, ale ani jedno nebylo oboustranně průjezdné.
Podívejme se, jak v rakouské metropoli - od Brna vzdálené 150 kilometrů - vypadá hlavní nádraží a jeho okolí v současnosti.
Vídeň se musela vypořádat s problémem, jak postavit systém tratí tak, aby se propojily právě v místě nového hlavního nádraží. Město si přálo zachovat jeho polohu v těsné blízkosti centra.
Foto: David Kohout
David Kohout David Kohout
9. 10. 2017 7:31
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v září dokončila rekonstrukci hlavního nádraží v Brně. Další opravy železničního uzlu chystá na příští rok. Stále se přitom neví, zda nádraží zůstane na dosavadním místě, nebo se odsune dále od centra. Rakouskou metropoli Vídeň trápila podobná situace. Měla nevyhovující, staré a neprůjezdné nádraží. Ale zatímco Brno během uplynulých 20 let stihlo vypsat dvě neplatná referenda, Vídeň vybudovala moderní dopravní terminál. Podívejme se na něj.
 

Právě se děje

Další zprávy