Otočit, usadit, zmrazit a odstřelit. Ve Starém Plzenci ukazují, jak se odkaluje sekt

Zájemci si mohli vyzkoušet i ruční odkalení sektu, při kterém se odstřelí kvasinkové kaly usazené na zátce.
Značka Bohemia Sekt sice přišla na trh před padesáti lety (v roce 1970), šumivé víno se však na Plzeňsku vyrábělo už dříve. Firma sídlící ve Starém Plzenci u Plzně loni prodala v kategorii sektů a šumivých nápojů 17,8 milionu lahví a je tak největším tuzemským výrobcem "bublin".
Bohemia Sekt má v této kategorii zhruba sedmdesátiprocentní podíl na trhu. "To může znít jako krásné číslo, ale nám jde spíše o to, aby se celý trh zvyšoval. Spotřeba šumivých vín u nás jsou pouze dvě lahve na osobu za rok," řekl marketingový ředitel Martin Fousek.
Podle hlavního sklepmistra Josefa Švédy se třetina hroznů na výrobu sektu vypěstuje v Česku a zbytek se musí dovézt ze zahraničí. V každém cuvée, tedy směsi základních vín na výrobu šampaňského, je však obsažena alespoň část moravských vín.
Budova Bohemia Sektu je původní pivovar, který byl založen v roce 1871. Kvůli dominanci Prazdroje však spousta menších pivovarů zavřela a produkce se přesunula do Plzně. Sklepy ve Starém Plzenci tak od roku 1925 ležely ladem.
Foto: Jakub Plíhal
Magdalena Chorá Jakub Plíhal Magdalena Chorá, Jakub Plíhal
8. 9. 2020 7:20
Největší výrobce šumivých vín v Česku slaví 50 let. Bohemia Sekt začal s expedicí prvních lahví v roce 1970. Od té doby se výroba částečně zautomatizovala, postup je však stále oproti klasickému vínu relativně komplikovaný. Podívejte se, jak se vyrábí česká obdoba šampaňského a jak nelehké je ručně odkalit archivní várku.
 

Právě se děje

Další zprávy