Fortuně se nedaří, zisk sázkové kanceláře klesl o polovinu

Petr Kain, Milan Mikulka
27. 8. 2015 9:17
K poklesu zisku o polovinu došlo i přesto, že lidé prosázeli o čtvrtinu víc peněz než loni, celkem 412 milionů eur, tedy přes 11 miliard korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sázkové společnosti Fortuna spadl letos pololetní provozní zisk EBITDA o 40 procent na devět milionů eur, v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun. A to i přesto, že lidé prosázeli o čtvrtinu víc peněz než loni, celkem 412 milionů eur, tedy přes 11 miliard korun. Čistý zisk pak klesl dokonce o 47 procent na 4,8 milionu eur (130 milionů korun).

"Dosažené výsledky byly ovlivněny zejména velkým zájmem o sázení on-line, který byl podpořen mimo jiné rozšířenou nabídkou živých přenosů a zrušením manipulačního poplatku na Slovensku," řekl Per Widerstrom, CEO a předseda představenstva Fortuna Entertainment Group. "V souladu s naším očekáváním, výhled po zbytek roku se nemění." Vedení firmy přitom na jaře říkalo, že zisk EBITDA klesne o 25-30 procent, za první pololetí ale klesl výrazněji.

Špatnou zprávou také je, že o deset procent Fortuně vzrostly provozní náklady. Ty rostou i přes to, že firma oproti loňsku propustila pět procent zaměstnanců a zavřela pět procent poboček.

Z Fortuny odcházejí další lidé z týmu někdejšího šéfa firmy Radima Haluzy, které hlavní akcionář Fortuny - investiční skupina Penta - vyměnil i přes rekordní výsledky. Spolu s ním odešli finanční ředitel Michal Vepřek i šéf marketingu Zdeněk Lang. Nyní je následují další důležití lidé z vedení - šéf slovenské Fortuny Marek Biely a hlavní bookmaker Ondřej Vích.

Úprk investorů

Z investorského pohledu je Fortuna v posledních měsících obrovským zklamáním - akcie spadly za posledního půl roku o polovinu. Nové vedení společnosti nejprve oznámilo, že letošní provozní zisk může spadnout až o čtvrtinu, pak výhled ještě zhoršilo na 30 procent. Investory pak následně šokovala zpráva, že Fortuna z loňského zisku nevyplatí žádnou dividendu.

Sázková společnost tento krok odůvodnila tím, že potřebuje peníze na investice, hlavně do nové IT platformy, která má umožnit rychlejší sázení na internetu. Investiční náklady se kvůli tomu v pololetí zdvojnásobily a podle analytiků by měly být letos čtyřikrát vyšší než v loňském roce.

"Fortuna byla vždy vnímána jako dlouhodobě stabilní firma s jistým dividendovým výnosem. Tuto reputaci ale nové vedení úplně zničilo," říká analytik J&T Banky Milan Lávička.

Fortuna přitom podle něj dlouhodobě tvrdila, že je připravena na zavedení on-line kasina a jiných internetových her. "Prohlašovali, že infrastrukturu mají připravenou, vyzkoušenou a mohou vše velmi rychle spustit. A pak najednou přijde nový management a řekne, že musí vybudovat úplně novou platformu," říká Lávička.

Nové vedení v čele se Švédem Perem Widerstromem se podle něj snaží předělat úspěšnou lokální firmu podle nějakého mezinárodního modelu na společnost podobnou velkým sázkovým kancelářím ve Velké Británii či jinde na Západě. "Podle mě to není úplně šťastný nápad," říká Lávička.

Podle informací Hospodářských novin jedná Fortuna už řadu měsíců se společností PlayTech o koupi její platformy. Jedná se o největšího dodavatele sázkových systémů pro velké hráče.

Riskantní pro Fortunu ale je, že platforma od PlayTechu je primárně určena pro online kasina a nemá špičkový systém pro sportovní sázky. Přitom Fortuna stojí téměř stoprocentně jen na sportovních sázkách.

Úprk investorů od Fortuny nemá ale příčinu jen v rozhodnutích nového managementu. Svůj podíl má i stále těžší tržní prostředí, ve kterém se sázkové kanceláře pohybují. Jednak je od příštího roku čeká vyšší zdanění. Místo současných dvaceti procent by se takzvaná loterijní daň měla od příštího roku zvýšit na 25 procent. To by podle propočtů HN mohlo snížit provozní zisk společnosti o 2,5 milionu eur.

Všem sázkovým kancelářím navíc v poslední době klesají marže, protože se sázkaři přesouvají z kamenných poboček na internet, kde jsou v sázení podstatně úspěšnější.

 

Právě se děje

Další zprávy