Ford si vzal Trumpovu kritiku k srdci. Továrnu v Mexiku nepostaví, peníze investuje v Michiganu

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 1. 2017 19:45
Americká automobilka Ford Motor nebude stavět novou továrnu v Mexiku, jak původně plánovala. Po kritice budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tento plán označil za "naprostou ostudu", svůj plán zrušila. Místo toho investuje 700 milionů amerických dolarů do své stávají továrny v americkém státě Michigan.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Eva Srpová

Washington/Flat Rock - Americká automobilka Ford Motor zruší plán na výstavbu továrny v Mexiku za 1,6 miliardy dolarů (41,6 miliardy Kč). Firma v úterý uvedla, že místo toho investuje 700 milionů USD do své továrny v americkém státě Michigan. Investiční plány Fordu v Mexiku se dříve staly terčem ostré kritiky ze strany budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Akcie Fordu po oznámení záměru zpevnily o více než tři procenta, zatímco kurz mexického pesa se propadl na nejnižší úroveň za posledních sedm týdnů na 20,93 MXN za dolar.

Automobilka o plánech na výstavbu mexického závodu na výrobu malých vozů informovala loni na jaře. Trump tehdy její rozhodnutí označil za "naprostou ostudu" a pohrozil Fordu vysokými dovozními cly. "Pokud budu prezidentem, takové směšné transakce, které likvidují (v USA) pracovní místa, se nebudou dít," uvedl tehdy. V prezidentských volbách Trump v listopadu porazil svou soupeřku Hillary Clintonovou, v Bílém domě tak 20. ledna vystřídá Baracka Obamu.

Ford v úterý uvedl, že do své továrny v Michiganu investuje 700 milionů dolarů (přes 18 miliard Kč) v rámci rozšiřování nabídky elektromobilů a hybridních vozů. V závodu by tak mělo vzniknout zhruba 700 nových pracovních míst.

Generální ředitel automobilky Mark Fields upozornil, že zrušení plánů na výstavbu továrny v Mexiku souvisí zejména s nedostatečnou poptávkou po malých automobilech. Poukázal také na potřebu plně využít výrobní kapacity v již existujících závodech. Podle mluvčího firmy ovlivnily rozhodnutí rovněž Trumpovy politické plány, například na snižování daní a omezování regulace v USA. Výkonný předseda automobilky Bill Ford uvedl, že s Trumpem mluvil a o rozhodnutí ho informoval.

Trump během své předvolební kampaně zdůrazňoval potřebu chránit americký průmysl před odlivem pracovních míst do zahraničí. Kvůli zahraniční výrobě v úterý kritizoval i největší americkou automobilku General Motors. Pohrozil, že uvalí vysoké clo na dovoz jejích vozů Chevrolet Cruze vyráběných v Mexiku. Automobilka nicméně v reakci na Trumpova slova uvedla, že drtivou většinu vozů Chevrolet Cruze určených pro americký trh vyrábí ve Spojených státech.

Všechny sedany Chevrolet Cruze prodávané v USA se podle GM vyrábějí v montážní továrně ve městě Lordstown v americkém státě Ohio. Z Mexika firma dováží pouze hatchbackovou verzi, která má na celkovém prodeji tohoto modelu jen malý podíl.

V loňském roce General Motors podle svých údajů prodal v USA kolem 190 tisíc vozů Cruze, z toho zhruba 185 500 sedanů vyrobených v Lordstownu a 4500 hatchbacků vyrobených v Mexiku. Vedení odborového svazu UAW v továrně v Lordstownu uvedlo, že proti výrobě hatchbacků Cruze v Mexiku nemá námitky. Odboráři rovněž upozornili, že jejich továrna není na tuto výrobu vybavena.

 

Právě se děje

Další zprávy