Nejbohatším Čechům oficiálně vládne žena. Takto vypadá letošní žebříček Forbesu

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2022 10:02
Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Forbes ve středu žebříček zveřejnil na svém webu.
Renáta Kellnerová.
Renáta Kellnerová. | Foto: PPF

Renáta Kellnerová

Na letošní žebříček měla podle Forbesu významný vliv válka na Ukrajině, energetická krize a vysoká inflace, dopady měly také rychle se měnící kurzy měn a ceny akcií. "Konkrétně meziroční rozdíl kurzu dolaru i eura pomohl některým miliardářům z našeho žebříčku 'zvýšit' hodnotu aktiv v korunovém vyjádření o více než 15 procent," uvedl Forbes.

  • Nejbohatší v Česku je podle něj dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun.

Skupina PPF oznámila, že 23. září nabylo právní moci usnesení příslušného soudu, jímž byla schválena dohoda o rozdělení pozůstalosti po Kellnerovi, který zemřel v březnu loňského roku.

Kellnerová se tak oficiálně stala majoritním akcionářem skupiny PPF s podílem 59,358 procenta. Každé ze čtyř dětí Kellnera je pak vlastníkem podílu ve výši 9,893 procenta.

"Všichni noví akcionáři se dohodli, že ve vztahu k veřejnosti budou zastupováni paní Renátou Kellnerovou. Na aktuální organizační struktuře skupiny PPF ani na způsobu jejího řízení se nic nemění," uvedl ve zprávě mluvčí PPF Leoš Rousek.

  • Podívejte se, kdo se umístil na dalších příčkách žebříčku nejbohatších Čechů podle Forbesu.
 

Právě se děje

Další zprávy