Kellner si udržuje pozici nejbohatšího Čecha. Babiš si letos pohoršil, je až čtvrtý

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 10. 2019 8:55
Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 350 miliard korun. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o pět miliard na 70 miliard korun. Babiš si pozici v podstatě vyměnil s realitním magnátem Radovanem Vítkem, který zbohatl o 15 miliard, což ho vyneslo na druhé místo.
Nejbohatší Čech Petr Kellner.
Nejbohatší Čech Petr Kellner. | Foto: Aktuálně.cz

Třetí je vlastník KKCG Karel Komárek, který mimo jiné ovládá Sazku. Žebříček dnes zveřejnil Forbes na webu. Souhrnné jmění podnikatelů, kteří se v žebříčku propracovali do stovky, činí 1,2 bilionu korun.

Z první desítky vypadl bývalý uhlobaron Zdeněk Bakala a nahradil ho finančník Jiří Šmejc, který je minoritním podílníkem splátkové firmy Home Credit a vlastní chorvatskou sázkovou kancelář Super Sport. Žebříček Forbesu se letos rozrostl o 20 nových jmen. Významnou část z nich tvoří byznysmeni, kteří začali z nuly a u zrodu jejich jmění stály moderní technologie.

Patří mezi ně například devětatřicetiletý Martin Hájek, šéf a hlavní majitel společnosti Livesport, která poskytuje nejrychlejší sportovní výsledky nejen do mobilů po celém světě. Jeho jmění Forbes odhaduje na 8,5 miliardy korun a řadí ho na 24. příčku.

Do žebříčku poprvé pronikl také zakladatel letenkového vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý s majetkem 1,5 miliardy korun, dále zakladatel české webhostingové a CDN služby Zdeněk Cendra (1,8 miliardy) nebo zakladatel srovnávače ePojištění.cz Jan Barta (1,5 miliardy).

Odhad Babišova jmění tvoří podle Forbesu především holding Agrofert a Babiš v žebříčku druhým rokem klesá kvůli stále horším výsledkům podniku, především chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva. "Agrofert je zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho do žebříčku stále řadíme," uvedl Forbes.

Nejbohatší ženou v Česku je podle Forbesu Jitka Cechlová Komárková, která s majetkem v hodnotě 4,8 miliardy korun obsadila padesátou příčku. Většinu majetku v minulosti získala při dělení holdingu KKCG rodiny Komárkových. Druhou nejbohatší Češkou je zakladatelka společnosti SIKO koupelny Jaroslava Valová se třemi miliardami na 75. místě žebříčku a spolumajitelka dopravní společnosti ICOM transport Kateřina Kratochvílová na 76. místě.

Žebříček nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes (TOP 10):

Jméno Majetek v mld. Kč (2019) Majetek v mld. Kč (2018)
1. Petr Kellner 350 310
2. Radovan Vítek 75 60
3. Karel Komárek 71 67
4. Andrej Babiš 70 75
5. Daniel Křetínský 66 59
6. Pavel Baudiš 38 27
7. Pavel Tykač 32 31
8. Marek Dospiva 23 22
9. Eduard Kučera 22,5 19
10. Jiří Šmejc 20 17
 

Právě se děje

Další zprávy