Fond dopravy dostane míň peněz, vláda osekala rozpočet

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
2. 10. 2013 21:12
Nezačne se s novými projekty, zakonzervují se zřejmě i ty rozestavěné.
Foto: Reuters

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka schválila seškrtaný rozpočet Státního fondu dopraví infrastruktury (SFDI).

Fond sice pro příští rok dostal přidáno téměř pět miliard korun na spolufinancování projektů dotovaných Evropskou unií, pro roky 2015 a 2016 ale musí počítat s výrazným omezením finančních prostředků.

Zelenou ale dostal obchvat Třince, na který obyvatelé města čekají řadu let.

Po jednání vlády to uvedl ministr dopravy Zdeněk Žák. Včetně evropských peněz má SFDI napřesrok hospodařit se 71 miliardami korun.

"K penězům rozpočtovaným na příští rok máme možnost dočerpat ty takzvané neúspěchy našich předchůdců, tzn. prostředky, které se nepodařilo dočerpat v minulém období," uvedl ministr.

Obchvat Třince by se mohl začít stavět příští rok na jaře a projektová cena komunikace I/11 je 4,4 miliardy Kč. Výsledná cena by ale měla být nižší. Půjde o výstavbu dvou úseků, Nebory - Oldřichovice a Oldřichovice - Bystřice.

Peníze nebudou...

Příspěvek fondu ze státního rozpočtu má ale mezi roky 2014 a 2015 klesnout ze 46,2 miliardy na 37 miliard korun. Podle ministerstva dopravy tak nebudou peníze na pokračování prací u řady rozestavěných staveb.

"Více peněz v příštím roce jen prohlubuje problém v roce 2015 a 2016," řekl generální ředitel SFDI Tomáš Čoček.

Fond se proto nebude ohlížet na výhled na tyto roky, stavby dále poběží a budou zahajovány i nové s tím, že se jejich financování vyřeší při sestavování rozpočtu v příštím roce.

... ani na rozestavěné projekty

Pokud by se ale naplnila čísla uvedená ve střednědobém výhledu, chyběly by na financování miliardy korun. SFDI by tak musel odložit stavby, které ještě nebyly zahájeny, a zakonzervovat všechny rozestavěné projekty.

To by se podle Čočka dotklo prakticky všech infrastrukturních projektů, protože peníze uvedené v rozpočtovém výhledu pokrývají pouze na opravy a údržbu dopravní sítě. Takovýto scénář je ale podle Čočka velmi nepravděpodobný.

 

Právě se děje

Další zprávy