Firmy se perou o vánoční brigádníky. Nabízí i dvě stovky za hodinu a peníze na ruku

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
22. 10. 2019 19:07
Americký internetový prodejce Amazon spustil v Česku nábor až 3000 pracovníků pro předvánoční špičku, pomohou při odbavování vánočních objednávek. Náborem externistů se na vánoční sezonu připravují i další velké tuzemské e-shopy, ale například i Česká pošta.
Foto: Jakub Plíhal

Pro naprostou většinu obchodníků i doručovatelů jsou Vánoce nejrušnější období roku. Světová jednička v on-line prodeji Amazon zaměstnává v distribučním centru v Dobrovízi zhruba 3000 stálých zaměstnanců, kolem Vánoc chce počet lidí v centru zdvojnásobit.

Prodejní sezona Amazonu sice vrcholí před Vánocemi, ale už nyní stoupá počet objednávek. Sezonní pracovníci mohou nastoupit jak na plný pracovní úvazek, tak i na částečný úvazek.

"Těšíme se, až znovu přivítáme ty, kteří se k nám před Vánocemi pravidelně vracejí," uvedl viceprezident evropských operací společnosti Amazon Steven Harman.

Amazon nedávno zvýšil základní hodinovou mzdu ze 150 na 160 až 175 korun hrubého podle dosavadní délky trvání pracovního poměru. Složkou mzdy je i desetiprocentní měsíční bonus, pokud má zaměstnanec stoprocentní docházku.

Před Vánocemi shánějí zaměstnance a brigádníky i další firmy, pro které je toto období nejrušnější částí roku. Například Česká pošta hledá doručovatele, řidiče, pracovníky na přepážky nebo do třídíren zásilek. V inzerátech je láká na odměnu až 190 korun za hodinu.

Brigádníky shání i tuzemský on-line supermarket Rohlík.cz. "Plánujeme Rohlik.cz rozšířit o minimálně 50-80 nových posil. Většinou se jedná o kurýry, výpomoc ve skladu nebo zákaznickou podporu," řekla Aktuálně.cz HR ředitelka Zuzana Melicheríková.

"Na pozicích ve skladu, logistice a zákaznickém servise nabízíme 150 až 200 korun za hodinu. Pokud se však brigádníci osvědčí, necháváme si schopné lidi dál," dodává.

V podobné situaci je i on-line prodejce elektroniky Mall.cz. "Na vánoční sezonu posilujeme samozřejmě brigádníky, a to nejen na našich výdejních místech, ale také v podpůrných odděleních či logistice. Mzdové hodnocení sezonních pracovníků se zásadně neliší od našeho standardního odměňování v průběhu celého roku. Rozpětí je od 110 Kč do 180 Kč za hodinu. Průměrná hodinová mzda je pak 130 Kč za hodinu," vysvětluje mluvčí prodejce Veronika Poláková.

Externisty shání také největší tuzemský on-line prodejce Alza.cz. "V hlavní sezoně nabereme stovky brigádníků na různé pozice, nejvíce do skladů nebo na výdej do prodejní sítě. Odměna se zde nyní pohybuje mezi 120-140 Kč za hodinu," říká mluvčí Alzy Patricie Šedivá. Dodává, že největším benefitem pro zaměstnance je vyplácení odměny rovnou po odpracování směny.

Růst mezd pro externisty reflektuje nedostatek pracovní síly v Česku. Podle průzkumu platových očekávání Aktuálně.cz se zvedá i mzda, o kterou si říkají čerství absolventi ve svém prvním zaměstnání. Předloni mladým lidem v prvním zaměstnání stačilo 26 tisíc, loni 30 a letos chtějí v průměru už jednatřicet tisíc korun hrubého měsíčně. Zajímavé ale je, že laťku zvedají hlavně muži. Mladé ženy by se totiž spokojily s výrazně nižší mzdou.

 

Právě se děje

Další zprávy