Hlavně nepropouštět. Jak funguje kurzarbeit a kolik stát firmám na platy přispěje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 4. 2020 6:34
Více než dva týdny čekaly firmy na schválení programu Antivirus. Z něj mají pokrýt náklady na mzdy svých zaměstnanců, aby je nemusely začít ve velkém propouštět. V pondělí mohou konečně požádat o peníze. Kdo a na jakou výši náhrady dosáhne a za jakých podmínek? Aktuálně.cz přináší podrobnosti programu tak, jak jej schválila vláda.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Zájem bude velký

Vládou schválený materiál kurzarbeitu ministerstva práce a sociálních věcí uvádí, že pomoc směřuje k zaměstnavatelům, jejichž činnost je ohrožena v důsledku šíření nákazy koronavirem. Je určena pouze na částečnou úhradu mezd zaměstnancům, část budou muset firmy vyplatit ze svého.

Cílem je předejít propouštění. "Přímé náklady státu na zvýšení nezaměstnanosti o každé jedno procento odhadujeme na přibližně 1,7 miliardy korun," uvádí k důvodům pomoci mimo jiné materiál ministerstva. 

Z programu Antivirus bude možné hradit příspěvek na náhradu uznatelných nákladů zaměstnavatelů vzniklých po 12. březnu včetně, kdy došlo k vyhlášení nouzového stavu. A to do 30. dubna. Případné prodloužení je podmíněno schválením vládou.

  • Příspěvek bude poskytovat úřad práce, který také v pondělí 6. dubna na svých webových stránkách zveřejní odkaz, který bude sloužit pouze pro podání těchto žádostí.

"MPSV žádá zaměstnavatele o shovívavost a trpělivost v průběhu administrace žádosti. Je očekávána výrazná poptávka, zejména v prvních dnech od zahájení přijímání žádostí, přičemž administrace příspěvku vyžaduje jistý čas. Proces vyřízení žádostí a následného vyúčtování může trvat i několik dnů," uvádí ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy