Firma ovládaná městem musí poskytovat informace, potvrdil Ústavní soud

ČTK ČTK
11. 4. 2018 13:34
Stížnost společnosti, od které pražský zastupitel požadoval seznam členů dozorčí rady a představenstva včetně jejich měsíčních odměn, zamítli ústavní soudci.
Foto: Jakub Plíhal

Brno - Akciová společnost Pražská plynárenská Servis distribuce podléhá zákonu o svobodném přístupu k informacím, měla by tedy reagovat na žádosti o poskytnutí údajů. Potvrdil to Ústavní soud.

Přes řetězec jiných právnických osob ji plně ovládá hlavní město Praha, firma tak naplňuje znaky veřejné instituce ve smyslu informačního zákona. Nález šířeji dopadá i na jiné dceřinné společnosti městských firem.

Ke stejnému závěru už dříve dospěl Městský soud v Praze a Nejvyšší správní soud. Stížnost společnosti, od které pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti) požadoval seznam členů dozorčí rady a představenstva včetně jejich měsíčních odměn, dnes ústavní soudci zamítli. Informace by tak měla poskytnout, pokud se nenajde jiný důvod pro jejich odepření.

"Jednalo se o precedenční spor. Soudy ještě předtím nikdy nerozhodovaly, jestli firma vlastněná městem skrze jinou firmu musí poskytovat informace v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Jsem rád, že nám Ústavní soud dal za pravdu a neomezil právo na informace, podobně jako to udělal minulý rok ve věci ČEZ," uvedl Zábranský.

Ústavní soud loni průlomovým nálezem prakticky vyloučil z působnosti informačního zákona státní podnik ČEZ. Zdůraznil tehdy to, že stát je sice majoritním, ale zdaleka ne jediným akcionářem energetického gigantu. Proto nelze ČEZ pokládat za veřejnou instituci.

U Pražské plynárenské Servis distribuce je ale situace jiná. Jejím jediným akcionářem je sice další obchodní společnost, tedy Pražská plynárenská, tu však přes holding plně ovládá město.

Kdyby za těchto okolností firma nebyla považována za veřejnou instituci, znamenalo by to, že samosprávy mohou prostým řetězením korporátních vztahů vyvázat městské či krajské společnosti z působnosti informačního zákona.

Pražská plynárenská Servis distribuce vznikla v roce 2005 fúzí dvou dceřiných společností Pražské plynárenské. Poskytuje služby mateřské společnosti i dalším provozovatelům plynových zařízení, zejména v oblasti výstavby, servisu a údržby plynovodů, přípojek, rozvodů, měřicích stanic a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy