Je symbolem respirátorů, teď však čelí plagiátorům. Málokdo ví, co název 3M označuje

Ekonomika Ekonomika
30. 5. 2020 10:14
V roce 1902 založila pětice amerických podnikatelů těžební firmu 3M. Chtěli vydělat na těžbě oxidu hlinitého neboli korundu, který už v té době platil za cenný materiál ve zpracovatelském průmyslu. Jenže naděje, že jedno z nalezišť v Minnesotě skrývá zásoby korundu, se ukázaly jako liché. Takové byly začátky firmy, která o desítky let později bohatne na docela odlišném zboží - respirátorech.
Respirátory N95 firmy 3M
Respirátory N95 firmy 3M | Foto: Reuters

Podnikatelé sice neuspěli s hledáním nerostné suroviny, jejich původní vizi o těžbě korundu - druhého nejtvrdšího materiálu po diamantu - ale dodnes připomíná název firmy. Zkratka 3M znamená Minnesota Mining and Manufacturing Company, číslo tři pak poukazuje na skutečnost, že je v prvních písmenech názvu obsažen právě takový počet písmen "M". 

Pětice zakladatelů firmy - právník, doktor, dva řídící pracovníci u železniční dopravy a majitel obchodu s masem - se chvíli snažili vydělávat na hornině anortozitu. Právě tu objevili v minnesotském nalezišti místo korundu. Jenže smirkový papír, který z anortozitu vyráběli, se neprodával tak, jak si firma představovala. 

Po prvních ne příliš úspěšných letech se ale společnosti začalo dařit. Firma si nakonec kvalitnější korund obstarala z jiného zdroje a pomohla jí hlavně opakovaná finanční injekce od amerického podnikatele Luciuse P. Ordwaye.

Dnes už bývalý prezident firmy 3M William L. McKnight se nechal slyšet, že nebýt štědrých peněžních darů od Ordwaye, podnik by nepřežil ani do roku 1910.

Právě v tomto roce společnost přesídlila do města St. Paul v Minnesotě a o dva roky později nabídla první exkluzivní výrobek - brusný hadřík. V roce 1919 roční tržby průmyslového podniku překračovaly jeden milion dolarů (v přepočtu k dnešnímu kurzu asi 25 milionů korun).

Následovaly další originální produkty, které firmě, jež na konci 20. let expandovala ze Spojených států také do Evropy, vydělávaly, namátkou třeba voděodolný brusný papír, leukoplast nebo celofán.   

100 milionů respirátorů měsíčně

Dnes je sortiment společnosti opravdu široký - od školních a kancelářských potřeb přes autodoplňky nebo čisticí prostředky do domácnosti a stomatologickými výrobky nekonče. Společnost, jež v roce 1991 vstoupila také na český trh, se současně stala vůbec největším výrobcem ochranných masek na světě.

Po vypuknutí pandemie nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, zaznamenala silný růst poptávky. V lednu americký průmyslový konglomerát uvedl, že globální produkci respirátorů N95, které mají schopnost zachytit až 95 procent částic ve vzduchu, zdvojnásobil na 1,1 miliardy ročně.

Ruku v ruce s tím mu vzrostly také tržby, v prvním čtvrtletí tohoto roku se čistý zisk zvýšil o 45 procent na 1,3 miliardy dolarů (32,5 miliardy Kč). Firma přiznala, že se tak stalo právě díky prudkému růstu poptávky po ochranných prostředcích kvůli pandemii. Výrobní kapacita respirátorů aktuálně činí 100 milionů respirátorů měsíčně. 

Výnosy se zvýšily o tři procenta na 8,1 miliardy dolarů, jenže to se týká jen zdravotnické divize firmy. Ta se na celkových výnosech podílí 29 procenty, v ostatních divizích výnosy klesly. Firma kvůli zvýšené nejistotě zrušila očekávaný výhled na celý rok.

Společnost se s finančními problémy potýká už déle, zpracovatelský sektor ve Spojených státech loni zasáhl pomalejší globální ekonomický růst a eskalace obchodního napětí mezi USA a Čínou.

3M navíc už nějakou dobu čelí problémům spojeným s chemickými látkami obecně označovanými jako perfluoroalkylované sloučeniny (PFAS). Tyto látky byly od poloviny 20. století široce používány v průmyslu i běžnými spotřebiteli. Studie však ukazují, že přetrvávají dlouho v životním prostředí a mohou se hromadit v lidském těle. Některé studie je spojují také se zvýšeným rizikem rakoviny.

Padělání zboží

Firma mimoto musí v posledních týdnech řešit také případy prodeje originálních výrobků 3M za přemrštěné ceny nebo dokonce padělání svých produktů. 

"V České republice média informovala o několika individuálních případech, kdy
obvykle soukromé osoby buď nabízely zboží za velmi vysoké ceny, nebo za zboží inkasovaly, ale vůbec je nedodaly. Firma 3M v Česku doposud ale nezaznamenala žádné případy padělků," uvedla k situaci v ČR Natálie Sedláčková z českého zastoupení společnosti.

"3M se snaží chránit veřejnost před padělaným nebo předraženým zdravotnickým materiálem, včetně respirátorů a ochranných masek, které jsou pro zdravotnický personál zásadní," uvedl k tomu na začátku měsíce Mike Roman, předseda představenstva a generální ředitel 3M.

Firma vyzvala, aby se lidé či firmy při koupi respirátorů vyhnuly těm, které mají zvláštní zápach, zablokované ventily nebo chybně napsané popisky. Takové pravděpodobně nejsou originálními respirátory značky 3M, jejíž logo pomáhá padělatelům díky svému ikonickému designu kopie úspěšně prodávat.

 

Právě se děje

Další zprávy