Nokia se stahuje z ruského trhu. "Muselo by se toho hodně změnit, abychom se vrátili"

ČTK / Reuters
Aktualizováno 12. 4. 2022 10:44
Výrobce telekomunikačních zařízení Nokia se stahuje z ruského trhu. Finská firma tak jde o krok dále než její švédský konkurent Ericsson, který oznámil, že své podnikání v zemi pozastavuje na neurčito. Invaze Ruska na Ukrajinu vyvolala řadu západních sankcí, ruský trh bojkotují stovky společností.
Foto: Reuters

"Za současných okolností prostě nevidíme žádné možnosti, jak v zemi pokračovat," řekl v rozhovoru s agenturou Reuters šéf společnosti Nokia Pekka Lundmark. V této fázi není podle něj možné říci, jak dlouho bude stažení trvat. Nokia bude během svého odchodu poskytovat podporu zákazníkům.

Na některá odvětví včetně telekomunikací se protiruské sankce z humanitárních i jiných důvodů nevztahují. Nokia v prohlášení požádala o patřičná povolení, aby mohla podporu zákazníkům poskytovat v souladu s platnými sankcemi.

Nokia i Ericsson dosahovaly na ruském trhu, kde mají větší podíl čínské společnosti jako Huawei a ZTE, nižších jednociferných procent svých tržeb. Nokia neočekává, že by rozhodnutí o stažení z Ruska ovlivnilo její výhled na letošní rok. Uvedla však, že si kvůli tomu v prvním čtvrtletí vytvoří rezervu přibližně 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

Nelibost Ruska vyvolal zájem Finska a Švédska, tedy domovských zemí firem Nokia a Ericsson, o vstup do NATO. Moskva dříve prosazovala, aby tyto společnosti začaly budovat telekomunikační sítě pouze s ruským vybavením, a snažila se je přesvědčit, aby v zemi založily továrny.

Lundmark také uvedl, že Nokia nebude realizovat plán na založení společného podniku s ruskou společností Yadro na výstavbu základnových stanic pro sítě čtvrté (4G) a páté (5G) generace, který oznámila loni v listopadu.

Rozhodnutí společnosti Nokia opustit Rusko se podle Lundmarka dotkne přibližně 2000 zaměstnanců, z nichž některým může být nabídnuta práce v jiných částech světa. Nokia má celosvětově přibližně 90 tisíc zaměstnanců.

"Muselo by se toho hodně změnit, než bude možné znovu uvažovat o podnikání v této zemi," uzavřel Lundmark.

 

Právě se děje

Další zprávy