Finanční úřady posílí, zkontrolují stovky firem v Praze

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 9. 9. 2014 19:08
Kontroly se zaměří hlavně na nadměrné odpočty DPH, virtuální sídla společností a sídla na hromadných adresách.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Stovka kontrolorů finanční správy z osmi regionů České republiky posílí v následujících třech měsících kontrolní týmy v Praze. Zaměří se zejména na nadměrné odpočty DPH, virtuální sídla společností a sídla na hromadných adresách.

„Díky akci nazvané Pomoc Praze bude v první fázi nově prověřeno 800 daňových subjektů, následně pak dalších 500, u kterých má finanční správa podezření na daňový únik,“ říká Jiří Žežulka, zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství.

Jednou za 191 let

Finanční správa tak podle něj reaguje na nepříznivý trend poslední doby, kdy firmy účelově mění sídla a přemisťují se do hlavního města v domnění, že na ně žádná kontrola nepřijde. Žežulka připouští, že pražské úřady často nemají dostatečný časový prostor ani personální kapacitu tento zvýšený nápor pokrýt.

Údaje z let 2005 až 2012 ukazují, že firmy a fyzické osoby podávající daňové přiznání v Mnichově Hradišti kontroluje tamní finanční úřad v průměru každých devět let. Zato k poplatníkovi se sídlem v Praze 2 zavítá kontrola v průměru jednou za 191 let. Žebříček kontrol na základě údajů ministerstva financí zpracovala společnost e-office Czech Republic.

Obětují tři měsíce

„Na tuto časově omezenou akci naváže finanční správa dalšími systémovými kroky, které souvisí zejména se změnou legislativy v této oblasti,“ dodává Žežulka bez bližších podrobností.

Účast „pomocníků“ z regionů je podle něj dobrovolná. Na úvodní schůzce jim Žežulka poděkoval, že „obětují tři měsíce svého života mimo svůj domov a mimo své zázemí, aby pomohli hlavnímu městu Praze“.

 

Právě se děje

Další zprávy