Finanční správa získá novou pravomoc. Berní úředník zjistí, kdo skutečně vlastní bankovní účet

Jan Prokeš Jan Prokeš
23. 5. 2018 16:30
Poslanci dnes schválili novelu daňového řádu, která zvyšuje moc tuzemské finanční správy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Tuzemská finanční správa zvýší svou moc a dostane se k některým údajům, které dosud podléhaly bankovnímu tajemství. Berní úředníci například zjistí, kdo je skutečným majitelem účtu. Změnu přináší novela daňového řádu. Tu ve středu schválili poslanci, když přehlasovali veto Senátu.

Na začátku byla snaha Bruselu o mezinárodní spolupráci v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Podle evropské směrnice by se čeští finanční úředníci mohli dostat k citlivým údajům bank, advokátů nebo daňových poradců jen v případě, že je o to požádá finanční úřad jiného státu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale nechala novelu napsat tak, že by se k informacím bank berní úředníci dostali i v čistě vnitrostátních záležitostech. U advokátů či daňových poradců tuto povinnost zavádět nechtěla. "Z těch států, které již směrnici přijaly, mi není znám jediný, který by nešel nad rámec směrnice," vysvětlovala ve sněmovně Schillerová.

Právě fakt, že návrh jde nad požadavky Bruselu, vadil senátorům, kteří novelu před měsícem zamítli a vrátili ji zpět do sněmovny. Poslanci proto k přehlasování veta potřebovali 101 hlasů. Běžná nadpoloviční většina přítomných poslanců jim nestačila.

Nakonec návrh podpořilo 123 poslanců i z důvodu, že Česko má s přijetím směrnice téměř půlroční zpoždění. Evropská směrnice bojující proti praní špinavých peněz měla být přijata do konce loňského roku. "Tím, že bychom novelu zamítli, bychom dosáhli jen toho, že bychom to za několik měsíců projednávali znovu. Ta změna proti původní směrnici je přitom minimální," řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík (piráti).

Původně byla ve hře i možnost, že by finanční správa mohla prolomit mlčenlivost advokátů. Poslanec Jakub Michálek (piráti) chtěl, aby se k údajům od advokátů a daňových poradců mohl dostat jakýkoliv správce daně. Úředníkovi by stačilo jen podezření, že se dotyčný dopustit daňového podvodu za alespoň půl milionu korun.

Nyní může mlčenlivost advokátů prolomit pouze Finanční analytický úřad (FAÚ) − specializovaná jednotka spadající pod ministerstvo financí. A to jen v případě podezření na praní špinavých peněz.

Schillerová sice pirátský návrh podpořila, po kritice předních českých advokátů a opozice ho ale poslanci z novely vyškrtli.

Postupně se zúžil také okruh údajů, ke kterým se česká finanční správa v případě bank může dostat. Banky tak například nebudou muset berním úředníkům sdělovat IP adresu klienta.

 

Právě se děje

Další zprávy