Foto: Fernet Stock slaví narozeniny. Recept znají jen dva lidé, měl být i v autolékárničce

Klikněte pro vstup do galerie.
V roce 1920 koupil italský podnikatel Lionello Stock božkovskou Plannerovu palírnu, která do té doby vyráběla především pivní pálenku. Stockova společnost proslula především výrobou koňaku Stock Cognac Medicinal. Sídlila v Terstu, který byl do první světové války největším přístavem habsburské monarchie. Po válce Terst připadl Itálii a pro Lionella Stocka se prodej do zemí střední Evropy stal komplikovaný kvůli celním bariérám.
Rozhodl se proto vytvořit pobočky v jednotlivých zemích bývalé monarchie. V Božkově, dnes okrajové části Plzně, nejprve lahvoval dovezenou produkci.
Do výroby fernetu se Lionello Stock pustil v roce 1927 poté, co italská konkurenční společnost Branca porušila dohodu a začala vyrábět koňak. Původně měl na základě gentlemanské dohody dodávat koňaky, brandy a další vinné destiláty právě Stock, zatímco Fratelli Branca Distillerie zase hořké bylinné likéry, takzvané fernety.
Stock oprášil starý rodinný recept, jehož původ sahá k pokusům italských mnichů vyrobit bylinný nápoj proti bolestem žaludku. Tak začala výroba likéru Fernet Stock.
Foto: Stock
Markéta Zemánková ČTK Markéta Zemánková, ČTK
6. 6. 2017 6:11
Ital Lionello Stock spustil výrobu fernetu v Božkově přesně před devadesáti lety. Projděte si jeho historii na fotkách.
 

Právě se děje

Další zprávy