Fed: Ekonomika USA dál roste, ale průmysl tíží silný dolar

ČTK ČTK
14. 10. 2015 20:51
Aktivita v průmyslu byla kvůli nepříznivým podmínkám pro export "všeobecně ochablá", uvádí Fed v Béžové knize. Hlavní příčinou tohoto vývoje se podle Fedu stal vliv rostoucího dolaru, který se přidal ke zpomalování čínské ekonomiky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Americká ekonomika na přelomu léta a podzimu dál mírně expandovala a situace na trzích práce se zlepšovala. Zpracovatelský průmysl ale pociťoval negativní dopady silného kurzu dolaru. V pravidelné situační zprávě nazvané Béžová kniha to ve středu uvedla americká centrální banka (Fed). Zpráva zběžně nastiňuje poslední vývoj největší světové ekonomiky.

Na trzích práce řady oblastí se začalo projevovat napětí a objevovaly se zprávy o nedostatku pracovních sil, zejména z řad kvalifikovaných pracovníků. Růst mezd ale zůstával utlumený a signály tlaku na mzdy jsou stále vzácné, uvedl Fed ve zprávě, která pokrývá období od konce srpna do počátku října.

Aktivita v průmyslu byla kvůli nepříznivým podmínkám pro export "všeobecně ochablá", uvádí zpráva. Hlavní příčinou tohoto vývoje se podle Fedu stal vliv rostoucího dolaru, který se přidal ke zpomalování čínské ekonomiky.

"Řada distriktů (oblastí působení jednotlivých Federálních rezervních bank) označuje silný dolar za brzdu průmyslové aktivity i turistických výdajů," uvádí se ve zprávě, která je sestavena z poznatků jednotlivých Federálních rezervních bank. Měnový výbor Fedu ji využije na svém příštím zasedání, kde bude zvažovat nastavení měnové politiky.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta ve snaze podpořit růst ekonomiky. Všeobecná očekávání, že banka začne zvyšovat úroky již v září, vzala za své, když obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky vyvolaly v létě otřesy na světových finančních trzích. Slabé údaje o zářijovém vývoji trhu práce pak podpořily názor, že Fed by mohl sazby zvýšit až v příštím roce.

Ve druhém čtvrtletí americká ekonomika rostla rychlým tempem 3,9 procenta, pro třetí čtvrtletí ale ekonomové čekají výrazné zpomalení. Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc mírně zvýšil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,6 procenta a pro příští rok čeká zrychlení na 2,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy