Branou pro útoky na úřady USA prý mohla být ruská firma sídlící v Česku. Ta to odmítá

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 1. 2021 19:53
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prověřuje, zda hackeři, kteří napadali sítě amerických úřadů a firem, nepronikli také do softwaru ruské firmy JetBrains sídlící v Česku. S odkazem na své zdroje o tom informovala agentura Reuters. Bezpečnostní experti varují, že útoky, které trvaly měsíce, mohly být největším narušením amerických sítí v historii. Firma takovou možnost odmítá.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Podle webu listu The New York Times (NYT) ruští hackeři mohli použít software JetBrains jako prostředek k proniknutí do sítí amerických technologických společností i vlády. 

JetBrains se označuje za firmu poskytující vývojářské nástroje usnadňující a zefektivňující práci profesionálních vývojářů, která má po dvou dekádách existence zastoupení v pěti zemích světa, mimo jiné v USA a Rusku. Jejích služeb prý využívají vývojáři 300 000 firem. Jednou z nich je i společnost SolarWinds z Austinu v Texasu, jejíž software pro správu sítě sehrál podle NYT ústřední roli při pronikání hackerů do sítí americké vlády a soukromých firem.

Vyšetřovatelé se zaměřují na produkt JetBrains s názvem TeamCity, který umožňuje vývojářům testovat a vyměňovat softwarový kód před jeho vydáním, uvádí NYT.

Firma je připravena spolupracovat

Pražská společnost JetBrains není zapojena do hackerských průniků do sítí amerických úřadů a firem, uvedl na firemním blogu její výkonný ředitel Maxim Šafirov. V případě vyšetřování je firma připravena plně spolupracovat, doplnil. 

JetBrains poskytuje vývojářské nástroje pro profesionální vývojáře, v roce 2000 ji v Praze založili tři ruští programátoři jako startupový projekt. V současnosti zaměstnává JetBrains přes 1250 lidí. "Zaprvé a především, JetBrains se tohoto útoku žádným způsobem neúčastnila, ani do něj nijak nebyla zapojena," uvedl Šafirov. Podle něj firmu v této věci zatím nekontaktovaly žádné vládní ani bezpečnostní orgány, o vyšetřování neví. "Pokud je takové vyšetřování zahájeno, úřady se mohou spolehnout na naši plnou spolupráci," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy