OSN: Potraviny jsou nejdražší za pět let. Ceny žene vzhůru hlavně cukr a mléko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 1. 2020 13:50
Světové ceny potravin se v prosinci třetí měsíc za sebou zvýšily a ocitly se nejvýše za pět let. Hlavním důvodem jsou dražší rostlinné oleje, cukr a mléko, ale i fakt, že se zotavily ceny obilovin. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Economia

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozími měsíci o 2,5 procenta na 181,7 bodu. To je nejvyšší hodnota od prosince 2014.

Za celý rok průměrná hodnota indexu činila 171,5 bodu. Proti roku 2018 se zvýšila o 1,8 procenta, zatím však zůstává hluboko pod vrcholem z roku 2011, který činil 230 bodů.

Index cen obilovin se zvýšil o 1,4 procenta. Způsobil to hlavně růst cen pšenice kvůli vysoké poptávce z Číny a logistickým problémům vlivem stávek ve Francii. Ceny rostlinného oleje se zvýšily o 9,4 procenta. Ceny mléčných produktů pak vzrostly o 3,3 procenta, a to kvůli zdražení sýrů a sušeného odstředěného mléka, které překonalo pokles cen másla a sušeného plnotučného mléka. Cena cukru vzrostla o 4,8 procenta vlivem zvýšené poptávky po etanolu po růstu cen ropy.

Cena masa zůstala téměř beze změny. Vepřové a skopové zdražilo, růst ale vykompenzoval pokles cen hovězího, uvedla agentura Reuters.

Video: Čokoláda nebo brambůrky. Dvojí kvalita potravin je skandální, rozčiluje se Babiš

Čokoláda nebo brambůrky. Dvojí kvalita potravin je skandální, rozčiluje se Babiš | Video: Radek Bartoníček
 

Právě se děje

Další zprávy