Násilí na zvířatech a dětech je OK, výhrůžky Trumpovi ne. Facebooku unikla pravidla mazání příspěvků

Otakar Schön
22. 5. 2017 22:53
Britský list The Guardian získal přístup ke stovce interních manuálů a dokumentů obsahu na Faceboku. Získané informace vyjasňují pravidla, která vedou k mazání příspěvků či omezení jejich distribuce. Největším zlem podle Facebooku je sex, násilí je až na výjimky povoleno. I ve vztahu k dětem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

LondýnFacebook provozuje sociální síť pro více než dvě miliardy aktivních uživatelů. Kromě toho je možná největším globálním cenzorem, kterému může rozsahem konkurovat pouze čínská vláda. Striktní pravidla pro blokování nevhodného obsahu jsou dlouhodobě zdrojem kritiky. Ta nyní ještě zesílí poté, co deník The Guardian získal přístup k interním materiálům s pravidly pro moderátory obsahu.

Guardian zveřejnil jen výňatky, které se věnují nejkontroverznějším tématům z dokumentů pravděpodobně používaných v dublinské centrále Facebooku. Na zveřejněné informace již reagují různé zájmové skupiny bojující například za práva dětí nebo zvířat. Kriticky se k pravidlům Facebooku pro Guardian vyjádřila také britská premiérka Theresa May.

Nejjistějším způsobem, jak přijít o uživatelský účet na Facebooku je podle získaných materiálů sdílení erotického obsahu. Postoje Facebooku k nahotě jsou až extrémně striktní, což vyvolalo protesty například ve vztahu k fotografiím kojících matek (Facebook ustoupil).

Facebook nicméně podle aktuálních pravidel povoluje obrázky, na kterých je sexuální kontakt nebo pohlavní orgány rozpixelovaný. Facebook cenzuruje i text - zatímco prost zmínka o sexuálním aktu je v pořádku, detailní popisy jsou proti pravidlům, stejně jako popis vlastního vzrušení.

Kategorické NE dává Facebook také fotografiím, které spadají do kategorie Revenge Porn, tedy sdílení intimních snímků bývalých partnerů bez jejich souhlasu s cílem jejich zostuzení nebo diskreditování. Moderátoři ale musí zjistit, že účelem zveřejnění fotografií je skutečně pomsta, a to podle "záštiplného" doprovodného textu nebo z nezávislých zdrojů jako je zpravodajství.

Násilí proti dětem, zvířatům i sebepoškozování

Guardian ve svém odhalení pravidel Facebooku věnuje velkou pozornost obsahu, který zobrazuje nebo vyzývá k násilí. Materiály Facebooku v této oblasti nejsou zcela jednoznačné a jsou spíše benevolentní, minimálně ve srovnání se sexuálním obsahem v podobě nahých fotografií či pornografického videa.

Facebook například povoluje sdílení videa, obrázků i textů zobrazujících nebo popisujících násilí vůči dětem a zvířatům. Důvodem je možnost použít takový obsah jako vzdělávací nebo odstrašující materiál. Důvodem k odstranění takových příspěvků je přítomnost sadistického nebo oslavného prvku.

V ostatních případech mohou moderátoři pouze označit video příspěvky s takovým obsahem za "znepokojivé". Jako argument Facebook uvádí, že ponechání takového obsahu umožňuje odhalení identity obětí a jejich následnou záchranu.

Proti pravidlům Facebooku není ani živé vysílání sebepoškozování. Facebook podle uniklých dokumentů "nechce cenzurovat nebo trestat rozrušené lidi".

Výhrůžky prezidentům a vesnicím ne

Uniklé dokumenty popisují také složitá pravidla pro zásahy proti nenávistnému obsahu respektive výhrůžkám násilím. Facebook uplatňuje jiná pravidla na výhrůžky proti hlavám státu a jejich potenciálním nástupcům, novinářům či politikům ve válečných oblastech, policistům, svědkům a informátorům nebo lidem, kteří byli na seznamech cílů nebezpečných nezákonných organizací. Veškeré výhrůžky násilím proti těmto osobám Facebook po ohlášení odstraňuje.

V ostatních případech musejí moderátoři posoudit realističnost hrozby, zejména na základě zveřejněných specifik typu. Zatímco "Zabiju tě, debile" je v pořádku jako nekonkrétní hrozba, "Zabiju tě, debile, mám na to parádní nůž", popřípadě texty doprovázené obrázky zbraní už jsou hrozby, vyžadující zásah moderátorů.

Zvláštním dojmem poslední specifikace pravidla, podle kterého je v pořádku verbální podpora násilí proti národům, vládám, organizacím nebo geografickým lokalitám větším než vesnice - na malé oblasti je pravděpodobně realističtější provést útok.

 

Právě se děje

Další zprávy