Facebook zvýšil tržby skoro o polovinu. Díky mobilní reklamě

ČTK ČTK
29. 1. 2015 9:30
Firma zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí nárůst tržeb o 49 procent na 3,85 miliardy dolarů, což je nad očekáváním analytiků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Provozovatel světově největší internetové sociální sítě Facebook zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí tržby o 49 procent na 3,85 miliardy dolarů (94,5 miliardy Kč).

Solidní růst podle firmy podpořil hlavně zájem o reklamu v mobilních zařízeních, jako jsou mobilní telefony a počítačové tablety.

Tržby tak překonaly očekávání analytiků, kteří je v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 3,77 miliardy dolarů. Lepší než odhady byl také zisk na akcii, který bez započítání některých položek činil 54 centů oproti očekávaným 48 centům na akcii.

Tržby z mobilní reklamy se nyní na celkových příjmech Facebooku z reklamy podílejí ze zhruba 69 procent. Jejich podíl tak stoupl z 53 procent před rokem. Firma přitom začala nabízet mobilní reklamu teprve v roce 2012.

Firma rovněž uvedla, že počet lidí, kteří její služby využívají nejméně jednou měsíčně, se k prosinci meziročně zvýšil o 13 procent na 1,39 miliardy osob.

Facebook a další síť Instagram měly v úterý problémy, kvůli kterým se uživatelé po celém světě nemohli asi 40 minut přihlásit k účtu. Potíže se týkaly i České republiky. Spekulovalo se přitom o hackerském útoku, mluvčí Facebooku to ale popřela.

 

Právě se děje

Další zprávy