Facebook skryl počet lajků. Nové opatření odzkouší na Australanech

ČTK ČTK
27. 9. 2019 9:42
Facebook začal testovat skrývání počtu lajků a komentáře u příspěvků jiných uživatelů. Jako první je neuvidí někteří uživatelé této sociální sítě v Austrálii, píše BBC. Zmíněné údaje budou nově soukromé a dostupné jen autorovi. Smyslem opatření, ke kterému Facebook přistoupil po konzultaci s odborníky na duševní zdraví a skupinami bojujícími proti šikaně, je omezit společenský tlak na uživatele.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

"Chceme, aby se lidé nezabývali počty lajků a reakcemi, ale zaměřili se spíše na kvalitu vzájemného působení a kvalitu obsahu," řekla agentuře AP mluvčí australské pobočky Facebooku Mia Garlicková.

Facebook tak v tomto kontroverzním kroku následoval instagram, kde tato změna platí už od července pro uživatele platformy v některých zemích - včetně Austrálie, Itálie nebo Irska.

Instagram podle BBC zatím nezveřejnil z tohoto experimentu žádná data. Opatření ale vzbudilo kritiku uživatelů využívajících facebook k marketingovým účelům, kteří tvrdí, že počty lajků jsou pro ně důležitý obchodní ukazatel.

Zatím ovšem není jasné, zda změna na obou sociálních sítích bude trvalá, uvedla BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy