Facebook téměř zdvojnásobil zisk díky mobilní reklamě

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 10. 2014 9:36
Tržby z mobilní reklamy se na celkových reklamních příjmech společnosti podílejí asi dvěma třetinami.
Sociální síť Facebook ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 806 milionů dolarů.
Sociální síť Facebook ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 806 milionů dolarů. | Foto: Thinkstock

New York - Největší světová internetová sociální síť Facebook ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 806 milionů dolarů (17,6 miliardy korun).

Její tržby se zvýšily o 59 procent na 3,2 miliardy dolarů díky silné poptávce po reklamě na mobilních zařízeních, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety.

Tržby tak mírně překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na zhruba 3,1 miliardy dolarů. Klíčovou součástí tržeb jsou příjmy z reklamy, jež stouply o 64 procent na téměř tři miliardy dolarů.

Tržby z mobilní reklamy se nyní na celkových příjmech Facebooku z reklamy podílejí zhruba dvěma třetinami. Jejich podíl tak stoupl z necelých 50 procent před rokem. Firma přitom začala nabízet mobilní reklamu teprve v roce 2012.

Posílí v mobilních zprávách

Koncem září Evropská komise povolila Facebooku převzít za 19 miliard dolarů (skoro 414 miliard korun) aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp. Ta umožňuje lidem posílat textové zprávy mezi mobilními telefony nejrůznějších značek prostřednictvím internetového připojení. Díky tomu je možné vyhnout se poplatkům, jež si účtují mobilní operátoři.
    
Společnost dnes rovněž uvedla, že počet lidí, kteří její služby využívají nejméně jednou měsíčně, stoupl na 1,35 miliardy osob z 1,32 miliardy na konci druhého čtvrtletí. Počet každodenních uživatelů dosáhl 864 milionů osob.

 

Právě se děje

Další zprávy