Facebook přitvrdil proti projevům nenávisti. Maže desetkrát častěji než v roce 2018

ČTK ČTK
11. 8. 2020 21:59
Sociální síť Facebook od dubna do června při vymáhání pravidel o projevech nenávisti zakročila proti 22,5 milionu příspěvků, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu čtvrtletí a skoro desetinásobek ve srovnání s jarem 2018. Uvádí to dnešní zpráva o vývoji tažení facebooku a instagramu proti závadnému obsahu. Provozovatel platforem přiznává, že jeho snahy do jisté míry narušila pandemie.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Facebook na jaře při vymáhání svých zásad více spoléhal na automatizované systémy, v případě nenávistných příspěvků to ale podle nové zprávy přineslo ovoce. Společnost prý letos vylepšila "technologii proaktivní detekce" problematických sdělení a rozšířila automatizované postupy u kontroly příspěvků ve španělštině, arabštině a indonéštině.

"Obsah, který byl předmětem zásahů, vzrostl z 9,6 milionu kusů v prvním čtvrtletí na 22,5 milionu kusů ve druhém čtvrtletí," uvádí technologický gigant. Kromě toho v této souvislosti zablokoval také 3,3 milionu příspěvků na instagramu, který společnost Marka Zuckerberga rovněž provozuje. U této platformy představuje nová bilance nárůst asi na čtyřnásobek ve srovnání s obdobím od ledna do března.

Facebook v posledních měsících čelí hlasité kritice kvůli údajně nedostatečnému boji proti šíření nenávisti a dezinformací. Stovky firem včetně velkých značek jako Coca-Cola, Pfizer či Verizon na jaře v rámci kampaně StopHateForProfit (Zastavme zisky z nenávisti) pozastavily nákup reklam na jeho hlavní platformě. Po ráznějším postupu volali také autoři nezávislého auditu politiky Facebooku, jehož závěry byly zveřejněny v první polovině června.

"V boji proti nenávisti v našich aplikacích jsme učinili pokroky, ale víme, že před sebou máme kus práce, abychom zajistili, že se při používání našich služeb všichni cítí dobře," uvádí v dnešním prohlášení viceprezident Facebooku Guy Rosen.

Mimo jiné popsal, jak do snah o potírání problematických aktivit zasáhla pandemie covidu-19. "V březnu jsme naše moderátory obsahu poslali domů kvůli ochraně jejich zdraví… Při menším počtu moderátorů jsme zakročili proti méně kusům obsahu o sebevraždách a sebepoškozování jak na facebooku, tak na instagramu," uvedl. Nasazení moderátorů ovšem postupně opět narůstá, protože i přes technologické pokroky "zde budou nadále oblasti, kde se spoléháme na lidi".

Podobně jako v několika předchozích kvartálech bylo od dubna do června zablokováno 1,5 miliardy falešných facebookových účtů. Ty podle odhadů platformy tvořily asi pět procent aktivity na ní.

Jednou až dvakrát za měsíc vydáme ověřený článek, nepravdivý obsah z českého Facebooku tím nezmizí, ale zvýšíme informovanost, říká Petr Gongala | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy