Facebook má některým médiím ve Francii nově platit za obsah. Podepsal s nimi dohodu

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 10. 2021 15:01
Americká internetová společnost Facebook podepsala smlouvu ohledně autorských práv se sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig), které zastupuje část francouzských vydavatelů zpráv. Dohoda otevírá cestu k tomu, aby Facebook ve Francii platil za zpravodajský obsah na svých platformách. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na společné prohlášení Apig a Facebooku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Jsme rádi, že jsme uzavřeli dohodu ohledně plateb za autorská práva," píše se v prohlášení. Dohoda podle něj umožní uživatelům dál sdílet zpravodajství na síti společnosti Facebook a zároveň zaručí ochranu autorských práv vydavatelů. Apig reprezentuje zejména celostátní a regionální deníky, mezi členy sdružení patří například noviny Le Monde, Le Figaro a Les Echos.

V prohlášení se rovněž uvádí, že dohoda podpoří kvalitu informací určených pro uživatele internetu a také investice Facebooku do odvětví zpravodajských médií. Umožní také vydavatelům podílet se na zpravodajské platformě Facebook News, kterou hodlá Facebook ve Francii spustit začátkem příštího roku.

Podobnou dohodu sdružení Apig podepsalo už začátkem roku s americkou internetovou společností Google. Tato dohoda však musí být podle agentury AFP revidována, aby zohlednila červencové rozhodnutí francouzského úřadu pro hospodářskou soutěž. Úřad Googlu vyměřil pokutu půl miliardy eur (téměř 13 miliard Kč), protože dospěl k závěru, že firma nevyhověla jeho nařízením ohledně způsobu, jak vést s vydavateli zpravodajství jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy