Facebook dostal v Německu milionovou pokutu. Zkresloval informace o "štvavém" obsahu

ČTK ČTK
2. 7. 2019 17:09
Německo uložilo společnosti Facebook pokutu dva miliony eur (51 milionů korun) za to, že zkreslovala informace o nelegálním obsahu na své sociální síti. Podle agentury DPA to v úterý oznámil Spolkový justiční úřad (BfJ). Rozhodnutí o pokutě není pravomocné, provozovatel sociální sítě se může odvolat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Pokuta souvisí s porušením dva roky starého zákona, který internetové platformy působící v Německu zavazuje k ráznému postupu proti nenávistným projevům, teroristické propagandě či štvavým komentářům. Obsah, který vykazuje jasné známky nelegálnosti, musí provozovatelé sítí smazat do 24 hodin. Pokud na škodlivé příspěvky upozorní uživatelé, prodlužuje se lhůta na prověření obsahu na 48 hodin.

Podle BfJ společnost Facebook zveřejňovala neúplné informace o stížnostech, které přijala, čímž celkový obraz o nelegálním obsahu na své síti a o zákrocích proti němu zkreslila. "Zpráva obsahuje pouze zlomek stížností na nelegální data," citoval Reuters BfJ. Úřad rovněž kritizoval společnost Facebook za to, že formulář k nahlášení závadného obsahu je příliš skrytý.

Ve zprávě k druhému pololetí roku 2018 Facebook sdělil, že přijal 1048 stížností týkajících se protiprávního obsahu na své platformě. Pro srovnání, provozovatelé sítě Twitter či videoportálu YouTube za celý rok informovali každý o více než čtvrt milionu stížností.

 

Právě se děje

Další zprávy