Výbuch terminálu v Texasu škrtí export plynu pro EU. Oprava potrvá měsíce, cena roste

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 6. 2022 11:18
Výpadek terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG), který v Texasu provozuje americká společnost Freeport LNG, po požáru potrvá mnohem déle, než se předpokládalo. Firma nyní očekává, že mimo provoz bude alespoň do září a že činnost plně obnoví až na konci letošního roku. Z terminálu směřuje LNG do Evropské unie, kde se cena plynu po sdělení firmy začala zvyšovat.
Kouř nad LNG terminálem v texaském Freeportu, odkud se vypravuje pětina dodávek zkapalněného zemního plynu pro Evropu.
Kouř nad LNG terminálem v texaském Freeportu, odkud se vypravuje pětina dodávek zkapalněného zemního plynu pro Evropu. | Foto: Reuters

Freeport LNG patří k největším vývozním zařízením na LNG ve Spojených státech. Požár zařízení firmy zachvátil minulý týden a původně se management domníval, že terminál provoz obnoví zhruba za tři týdny, uvedla agentura Reuters.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh s dodáním v červenci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku ve středu před 11:00 vykazovala růst skoro o čtyři procenta zhruba na 101 eur (2500 korun) za megawatthodinu. Nad 100 eury byla naposledy před měsícem. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující.

Naopak v USA cena plynu klesla. Zařízení ve Freeportu se na vývozu LNG z USA totiž podílí asi z 20 procent a odstávka znamená i nižší poptávku po surovině. Z Texasu se teď vyváží LNG hlavně do Evropy, která se snaží zbavit závislosti na ruských energiích.

V zařízení Freeport LNG, jednom z největších na vývoz zkapalněného plynu v USA, začalo po explozi hořet minulou středu. Původně měl být terminál uzavřen jen na tři týdny.

"V kontextu slabé nabídky z Ruska je LNG hlavním prvkem, který zabránil návratu cen plynu v Evropě na březnová maxima," uvedli analytici společnosti Engie EnergyScan.

Ceny plynu se začaly zvyšovat už loni na podzim, podle části ekonomů v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv. Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawatthodinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy