Zásilky z čínských e-shopů zdraží až od července. EK kvůli pandemii zdanění odsunula

ČTK ČTK
25. 10. 2020 13:10
Malé zásilky z čínských e-shopů a dalších zemí mimo Evropskou unii (EU) čeká zdanění až v červenci příštího roku. Výjimka, která pro ně dosud platila, a nepodléhaly tak 21procentní sazbě DPH, měla být přitom zrušena ke konci letošního roku. Evropská komise ale rozhodnutí kvůli pandemii koronaviru odložila. Sdělil to expert na celní problematiku, společnost Gerlach.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Balíčky mohou podle generálního ředitele firmy Gerlach Luďka Procházky od července až několikanásobně zdražit. "Pokud si dnes český zákazník koupí v čínském e-shopu například bezdrátová sluchátka za čtyři stovky, ušetří minimálně stokoruny, jelikož nemusí hradit ani poplatky za předložení zásilky celnímu úřadu a vyhotovení celního prohlášení," řekl.

Clo a DPH se nyní platí u zásilek nad 150 eur (asi 4085 Kč), levnější objednávky budou podle něj i po 30. červnu příštího roku bez cla, ale s daní 21 procent.

Evropské firmy kvůli současné výjimce podle Procházky mohou cenou jen těžko konkurovat čínským obchodníkům. "V případě českého zákazníka by musel unijní výrobce nabídnout o 21 procent nižší cenu než jeho čínský konkurent, aby byla konečná cena pro zákazníka v ČR srovnatelná, což se neděje. Proto řada zákazníků dává nyní přednost čínským e-shopům," vysvětlil manažer daňového oddělení poradenské společnosti BDO Petr Vondraš.

Podle údajů České pošty počet malých zásilek z čínských internetových obchodů v ČR stoupá. Loni jich bylo 28 milionů, o tři miliony více než v roce 2018. Denní průměr zpracovaných zásilek, které mají odesilatele v Číně, je v běžném období v rámci sítě České pošty zhruba 100 000 kusů. Kvůli pandemii v červenci jejich množství kleslo o 84 procent na 130 tun. Lidé si podle Procházky nechávají posílat hlavně příslušenství k mobilním telefonům, hodinky, nabíječky a další drobnou elektroniku.

Balíčky za méně než 22 eur (asi 600 Kč) ze států mimo EU byly dosud osvobozené od zdanění. Evropská komise se rozhodla narovnat konkurenci mezi unijními dodavateli a ze třetích zemí. Česká vláda proto v květnu schválila novelu zákona, která počítá se zavedením daně u drobných zásilek ze zemí mimo EU. Zrušení výjimky má EU zajistit ročně až o sedm miliard eur (asi 190,6 miliardy Kč) vyšší příjmy z DPH. Společnosti z mimounijních států má změna přimět více využívat mezisklady v Evropě.

Video: Prohlídka ve wuchanské laboratoři očima čínské státní televize

Prohlídka ve wuchanské laboratoře očima čínské státní televize | Video: Martin Krepindl, Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy