Exministr Toman se stane šéfem Agrární komory

ČTK ČTK
20. 3. 2014 16:49
Miroslav Toman, který byl jediným kandidátem, získal hlasy 90 procent účastníků sněmu komory.
Foto: Vojtěch Marek

Olomouc - Prezidentem Agrární komory bude v nadcházejících třech letech dosavadní prezident Potravinářské komory a bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman (54).

Po devíti letech vystřídá v čele největší nevládní organizace tuzemských zemědělců Jana Velebu. Rozhodl o tom dnes sněm komory. Pro Tomana, který byl jediným kandidátem na funkci, hlasovalo více než 90 procent hlasujících.

Viceprezidentem sněm znovu zvolil současného viceprezidenta Bohumila Belada. Druhý viceprezidentem bude bývalý prezident komory Václav Hlaváček. Vystřídá Jindřicha Šnejdrlu, který se nedávno stal náměstkem ministra zemědělství.

Členové Agrární komory hospodaří na více než 70 procentech zemědělské půdy v zemi. Členské podniky zaměstnávají zhruba 103 000 lidí. Komora vedle zemědělců sdružuje lesníky, potravináře, ale například i včelaře.

Toman byl prezidentem Potravinářské komory od roku 2007. Působení v jejím čele přerušil v polovině loňského roku, kdy se stal ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka.

Letos se Toman do čela organizace českých potravinářů vrátil. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy