Exministr dopravy Ťok se stal členem správní rady Správy železnic

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 3. 2021 19:32
Bývalý ministr dopravy Dan Ťok se stal členem správní rady Správy železnic. Vláda v pondělí přijala návrh současného ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace. Ťok byl ministrem dopravy v letech 2014 až 2019.
Foto: Ludvík Hradilek

Bývalý ministr a poslanec za hnutí ANO ve správní radě, která schvaluje zásadní činnosti organizace včetně její koncepce, hospodaření nebo organizační struktury, nahradil svého bývalého náměstka na ministerstvu Tomáše Čočka. Podle ministerstva dopravy byl Ťok nominován jako odborník na dopravu a zkušený manažer s dlouholetou praxí. V současné době exministr působí jako vědecký pracovník na fakultě dopravní Českého vysokého učení technického.

"Správa železnic získá výraznou posilu, do služby státu se vrací dopravní odborník s dlouholetou praxí v oboru. Věřím, že tak, jako se podílel na rozhýbání výstavby dálnic, pomůže i s přípravou výstavby vysokorychlostních tratí," řekl v minulých dnech Havlíček.

Ministrem dopravy byl Ťok od 4. prosince 2014 ve vládě Bohuslava Sobotky a následně ve dvou vládách Andreje Babiše. Ve funkci člena vlády skončil 30. dubna 2019 a následně rezignoval i na funkci poslance, kterou vykonával od roku 2017. Předtím působil například jako generální ředitel stavební firmy Skanska nebo generální ředitel české a slovenské pobočky společnosti Alstom.

Správa železnic, pro kterou pracuje asi 17 000 lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

 

Právě se děje

Další zprávy