Exekutorská komora má nové vedení, do čela jde Vladimír Plášil

ČTK ČTK
22. 3. 2018 16:02
Plášil působí jako soudní exekutor v Praze 7 od roku 2001. Exekutorská komora České republiky sdružuje soudní exekutory, vykonává jejich samosprávu a dohlíží nad jejich úřední činností.
Vladimír Plášil.
Vladimír Plášil. | Foto: Exekutorská komora ČR

Brno - Exekutorská komora ČR má nové vedení, prezidentem se stal dosavadní viceprezident Vladimír Plášil, ve funkci vystřídá Pavlu Fučíkovou. Novým viceprezidentem se stal Jan Mlynarčík.

Nové vedení komory dnes zvolil sněm soudních exekutorů v Brně, uvedla v tiskové zprávě mediální zástupkyně komory Martina Houšková. Nové vedení komory se formálně ujme své odpovědnosti 6. dubna, následně představí program.

Členy prezidia jsou i Martin Tunkl, který v této funkci naváže na předchozí funkční období, a nově Vendula Flajšhansová a Jitka Wolfová.

Plášil působí jako soudní exekutor v Praze 7 od roku 2001. "Nové prezidium do značné míry naváže na své předchůdce. Určitě chceme být i nadále partnerem zákonodárných sborů a exekutivy, zejména ministerstva spravedlnosti. A dále všech profesních komor s akcentem na úzkou spolupráci s Českou advokátní komorou a Notářskou komorou. Pokračovat bychom chtěli rovněž ve spolupráci s Unií státních zástupců a se Soudcovskou unií," uvedl Plášil.

Činnost exekutorů je v poslední době citlivým tématem. V republice bylo loni 863 000 lidí, kteří měli nějakou exekuci. Meziročně jich zhruba 31 000 přibylo. Kolem 151 000 lidí má pak přes deset exekucí naráz.

Soudní exekutoři vedli na konci loňska 4,67 milionu exekucí. Celkem vymáhali skoro 238,71 miliardy korun. Za 16 let se podařilo ukončit asi 4,8 milionu z osmi milionů řízení, tedy tři pětiny.

Exekutorská komora České republiky sdružuje soudní exekutory, vykonává jejich samosprávu a dohlíží nad jejich úřední činností. Dosavadní prezidium komory se podle Houškové vedle činnosti v oblasti legislativy a obhajoby zájmů exekutorského stavu zaměřilo i na osvětu, finanční a právní edukaci a dluhovou prevenci.

 

Právě se děje

Další zprávy