Předražené byty a vysoké zadlužení. EU varuje Česko před kolapsem na trhu s bydlením

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 24. 9. 2019 9:26
Evropský výbor pro systémová rizika vydal varování a doporučení týkající se zranitelnosti trhu s byty ve střednědobém výhledu pro celkem 11 zemí, včetně Česka. Podle svého pondělního prohlášení výbor posoudil sektor rezidenčních realit v členských státech EU, na Islandu, v Lichtenštejnsku a v Norsku.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Evropský výbor pro systémová rizika (ESRB) funguje jako "hlídací pes" finanční stability v EU. Má mandát vydávat varování, pokud zjistí závažná systémová rizika, a doporučit nápravná opatření při řešení těchto rizik.

Česko spolu s Německem, Francií, Islandem a Norskem obdrželo varování, které je počáteční fází intervence. Belgii, Dánsku, Lucembursku, Nizozemsku, Finsku a Švédsku pak už ESRB zaslala doporučení ke krokům, které by odstranily rizika.

V mnoha zemích, které v pondělí obdržely varování a doporučení, je podle ESRB zranitelnost spojena s úrovní zadlužení domácností, růstem hypotečních úvěrů a známkami uvolnění úvěrových standardů. Některé země jsou také zranitelné kvůli růstu cen nemovitostí nebo nadhodnocení rezidenčních nemovitostí.

Nadhodnocené ceny v Česku

V hodnocení samotného Česka ESRB za největší ohrožení označila vysoké nadhodnocení cen nemovitostí spojené s vysokým růstem úvěrů na bydlení a uvolnění standardů k poskytování úvěrů.

To podle ní zvyšuje riziko růstu nesplácení úvěrů v případě změny ekonomického vývoje. Upozornila také, že růst cen nemovitostí překonal ve střednědobém období růst příjmů domácností.

ESRB pochválila nedávná doporučení České národní banky ohledně poskytování úvěrů, varuje však, že jsou pouze nezávazné povahy. Není tak zaručeno, že budou dodržována, a doporučila jejich závazné přijetí.

 

Právě se děje

Další zprávy