Kapitálová pravidla pro banky mají zmírnit, EU chce podpořit ekonomiku

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 9. 2015 14:28
Eurokomisař pro finanční služby Jonathan Hill dnes představil plán na takzvanou unii kapitálových trhů. Základy by měly být položeny do roku 2019. Strategie vychází ze zjištění, že evropské firmy jsou z hlediska financování závislé na bankách podstatně více než firmy americké. Chystaná unie má firmy povzbudit k tomu, aby hledaly alternativní zdroje financí, jako jsou prostředky od investorů nebo takzvaný crowdfunding.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská unie zmírní kapitálová pravidla pro banky a pojišťovny, která zavedla po vypuknutí finanční krize. Chce tak podpořit příliv finančních prostředků na trh a oživit hospodářský růst. Příslušný plán dnes představil eurokomisař pro finanční služby Jonathan Hill. Základy takzvané unie kapitálových trhů by podle něj měly být položeny do roku 2019.

Strategie vychází ze zjištění, že evropské firmy jsou z hlediska financování závislé na bankách podstatně více než firmy americké. To je stav, který v případě finanční krize podle některých odborníků nemusí být vždy prospěšný. Komise je toho názoru, že rozmanitější zdroje financování nejsou dobré jen pro podnikání, ale mají zásadní význam i pro finanční stabilitu či pro to, aby se zmírnil dopad případných problémů v bankovním sektoru na firmy.

Jedním z klíčových bodů nové strategie jsou pravidla týkající se takzvané sekuritizace, tedy procesu, ve kterém banka coby věřitel spojí dohromady půjčky, například hypotéky nebo úvěry na nákup automobilů, a vytvoří z nich finanční nástroj, který si pak mohou koupit investoři. Komise chce nyní bankám usnadnit prodej takových nástrojů institucionálním investorům.

Nové návrhy se týkají rovněž odvětví pojišťovnictví. Komise chce pojistitele povzbudit k investicím do infrastrukturních projektů - jako jsou silnice nebo digitální sítě - tím, že sníží kapitálové poplatky vztahující se na takové investice.

Evropské firmy by pak unie kapitálových trhů měla povzbudit k tomu, aby hledaly alternativní zdroje financí, jako jsou prostředky od investorů či skupinové financování, zvané crowdfunding. Komise chce rovněž odstranit překážky, které blokují přeshraniční investice v EU. Firmy a infrastrukturní projekty by tak mohly snadněji získat potřebné finanční prostředky bez ohledu na to, kde se nacházejí.

"Chci odstranit překážky s cílem usnadnit volný tok kapitálu napříč všemi 28 členskými státy," uvedl podle agentury Reuters Hill, který je z Británie.

Kritici tvrdí, že Brusel bude muset přesvědčit zákazníky v kontinentální Evropě, zvyklé nechávat si peníze na běžných účtech, aby investovali do dluhopisů a akcií, které s sebou nesou větší míru rizika.   

Někteří politici mají podle Reuters také podezření, že unie kapitálových trhů se kontinentální Evropě s jejími sociálnědemokratickými tradicemi snaží podsunout tržní liberalismus anglo-amerického střihu.

 

Právě se děje

Další zprávy