Evropská unie šetří Česko kvůli klientům mobilních operátorů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 10. 2014 13:50
Novelu zákona o elektronických komunikacích začne tento týden projednávat Senát. Pokud ji přijme v podobě schválené poslanci, hrozí Česku milionové sankce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Evropská komise začala Česko vyšetřovat kvůli navrhované novele zákona o elektronických komunikacích. Ta je podle kritiků, mezi něž patří i Český telekomunikační úřad, v rozpočtu s unijní směrnicí a omezuje práva spotřebitele.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Novelu má tento týden začít projednávat Senát. Pokud ji přijme v podobě schválené poslanci, hrozí Česku milionové sankce.

Poslanci nahráli operátorům

Do novely se prostřednictvím poslaneckého návrhu, který měl formu přílepku, dostalo ustanovení, podle kterého mají operátoři povinnost přímo informovat zákazníky jen o podstatných změnách smlouvy, a nikoliv o jakékoliv změně jako dosud. To se týká i informace o možnosti odstoupit od smlouvy bez sankce.

Podle stávající úpravy musí být zákazníci o každé změně nejméně jeden měsíc dopředu informováni, včetně poučení o právu na odstoupení od smlouvy, pokud se změnou nebudou souhlasit. Nově by se tato povinnost měla omezit pouze na to, že operátor sdělí zákazníkovi informaci, že se smluvní podmínky k určitému dni mění, a je na něm, aby se sám zajímal, o jakou změnu se jedná, a sám si ji na webu či v prodejně operátora našel a podle toho se zachoval.

Novela již také přesně nevymezuje podstatné náležitosti smlouvy mezi klientem a operátorem. Současný zákon stanoví, že podstatnými náležitostmi smlouvy jsou například údaje o ceně, způsobu jejího určení, způsoby uplatňování reklamací nebo například cena za přenesení telefonního čísla. Návrh také mění slovo "účastník" na "spotřebitel". Ten ale nezahrnuje například živnostníky.

Změnu prosadili ve Sněmovně poslanci a členové hospodářského výboru Jan Birke (ČSSD), Milan Urban (ČSSD) a Stanislav Pfléger (ANO), v září ji pak podpořili poslanci napříč stranami. Předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák označil schválení novely za černý pátek.

Klientům pomůžeme, slibuje šéf ČTÚ

V rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz Novák klienty operátorů ujistil, že regulační úřad bude v případných sporech stát na straně zákazníků.

"Směrnice jako harmonizační nástroj Evropské komise má větší právní sílu než zákon, který ji nesprávně implementuje, a který jí tedy neodpovídá," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy