Evropská unie má pro vinaře připravených 133 milionů korun ročně

ČTK ČTK
18. 7. 2018 10:55
Stát se snaží dotacemi podpořit zaměstnanost na venkově, posílit tuzemské vinařství a udržet mladé vinaře v oboru. Peníze jdou ze zdrojů Evropské unie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Znovín Znojmo

Praha - Vinohradníci budou moci dostávat v následujících pěti letech až zhruba 133 milionů korun ročně na restrukturalizaci a přeměnu vinic a na investice. Návrh nařízení, které to umožní, dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie.

Jde o pokračování programu, který funguje od roku 2014. Celkem by tak mohlo jít až o 668 milionů, předpokládá se však, že se peníze s nástupem nového evropského dotačního období po roce 2020 sníží o zhruba čtyři procenta.

Stát se snaží dotacemi podpořit zaměstnanost na venkově, posílit tuzemské vinařství a udržet mladé vinaře v oboru. "Investice se financuje až do výše maximálně 50 procent skutečně vynaložených nákladů, přičemž hodnota podpory nesmí překročit v hospodářském roce dva miliony korun," uvádí materiál. Peníze jdou ze zdrojů Evropské unie.

Nařízení také dovolí posunout termín žádostí o poskytování dotací na konec května ze současného konce dubna. V tomto období se ještě mohou vyskytnout jarní mrazíky, po následné výsadbě nových vinic budou moci vinaři žádat o výplatu podpory ve stejném finančním roce. Nařízení vlády začne platit od srpna.

Podle poslední situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství z oblasti vinařství bylo v ČR předloni 17 700 hektarů vinic, vinnou révu pěstovalo 18 200 lidí.

Mezi nejčastějšími pěstovanými odrůdami byly Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský z bílých odrůd, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré z modrých odrůd.

 

Právě se děje

Další zprávy